Okula destek eğitiminin etkililiği
The effectiveeness of school supportive education
  1. Tez No: 263457
  2. Yazar: AYŞE NUR KUTLUCA CANBULAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MERİÇ KANBUR TUNCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okula Alma Testi, Bireyselleştirilmiş Destek Eğitim Programı, Dil Gelişimi, Psikomotor Gelişim, Duygusal Gelişim, Sosyal Gelişim, Bilişsel Gelişim, Test of Admission to School, Educational Programme of Individualized Supporting, Language Development, Psychomotor Development, Emotional Development, Social Development, Cognitive Development
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 366
Özet
Bu araştırma ilköğretim birinci sınıfa başlayan öğrencilerin Dil, Psikomotor, Duygusal, Sosyal ve Bilişsel gelişim alanlarına ilişkin okula hazırbulunuşluk düzeyleri belirlenerek ilgili alanlarda eksiklik veya yetersizliği olan öğrencilerin gelişimlerini desteklemek amacıyla yapılmıştır.Birinci sınıfa başlayan çocukların okula hazırbulunuşluk düzeylerini belirlemek için Almanya'da kullanılmakta olan okula alma testlerinden Kiel Okula Alma Testi kullanılmıştır. Okula Alma Testinin ön uygulamasından sonra dil, psikomotor, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişim alanlarında eksiklik ve yetersizliği belirlenen öğrencilere bireyselleştirilmiş destek eğitim programı uygulanmıştır. Destek eğitimi sonrasında Kiel Okula Alma Testi son uygulaması yapılmış ve destek eğitiminin öğrencilerin gelişimleri üzerinde etkileri üzerinde tartışılmıştır.Araştırma çalışma grubu; Okula Alma Testi ön uygulamasında Bolu İli ilköğretim okulları arasından basit şans yoluyla (random) seçilmiş bir ilköğretim okuluna başlayan 87 birinci sınıf öğrencisi arasından, ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olan 10 öğrenciden oluşmaktadır.Araştırma eylem araştırması olarak desenlenmiştir. Araştırma verileri nitel araştırmalarda kullanılan betimsel içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ön uygulamalar sırasında;1.Dil gelişimi açısından;a.Dinleme ve anlama becerileri açısından yetersizlikler yaşayan 8 öğrencinin tümünde,b.Konuşma ve kendini ifade etme becerileri açısından yetersizlikler yaşayan 7 öğrenciden 6'sında;c)Okuma becerileri açısından 5 öğrenciden 4'ünde;d)Yazma becerileri açısından 6 öğrenciden 5'inde, olumlu gelişmelerin görülmesi nedeniyle yapılan çalışmanın öğrencilerin dil gelişimi üzerinde etkili olduğu söylenebilir.2.Psiko-motor gelişim açısından bakıldığında genel motor beceriler açısından yetersizlik yaşayan 4 öğrenciden 3'ünde; İnce motor gelişim açısından da yetersizlik yaşayan 7 öğrenciden 6'sında olumlu gelişmelerin görülmesi nedeniyle yapılan çalışmanın öğrencilerin psiko-motor gelişimi üzerinde etkili olduğu söylenebilir.3.Sosyal beceriler yönünden sıkıntılı olduğu düşünülen 6 öğrenciden 5'inde olumlu gelişmelerin görülmesi nedeniyle yapılan çalışmanın öğrencilerin sosyal gelişimi üzerinde etkili olduğu söylenebilir.4.Duygusal yönden sıkıntılı görülen 10 öğrenciden 9'unun davranışlarında olumlu gelişmelerin görülmesi nedeniyle yapılan çalışmanın öğrencilerin duygusal gelişimi üzerinde etkili olduğu söylenebilir.5.Bilişsel beceriler açısından;a) Bilgi ve beceriler yönünden bakıldığında;I.Renk bilgisi açısından eksikliği görülen 1 öğrencide;II.Sayı bilgisi yönünden eksikliği görülen 8 öğrenciden 7'sinde;III.Geometrik şekil bilgisi açısından eksikliği görülen 8 öğrenciden 7'sinde;b)Mantıksal düşünme becerisi açısından eksiklikleri görülen 6 öğrencinin tümünde;c)Görsel algılama ve hafıza becerileri açısından eksiklik ve algılama yetersizlikleri görülen 7 öğrenciden 6'sında olumlu gelişme görülmesi nedeniyle yapılan çalışmanın öğrencilerin bilişsel gelişimi üzerinde etkili olduğu söylenebilir.Çalışma sonuçlarına göre öğrenciye bütünsel yaklaşmak ve gelişim alanlarında destek verebilmek için aşağıdaki önerilerin yapılacak olan çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.1.Her okul birinci sınıfa başlayacak olan öğrencilerin gelişim düzeyleri ile ilgili olarak okula alma testlerinden yararlanabilirse öğrencisine daha iyi hizmet sunabilir. Bunun için ise öğretmenler bu tür değerlendirmelerin nasıl yapılabileceğine ve öğrencilerin hangi yönlerden incelenmesi gerektiği ile ilgili olarak bilgilendirilmelidir. Böylece her sınıf öğretmeni öğrencisi hakkında detaylı bilgiye sahip olduğu için onlara yaklaşımı ve öğretim etkinlikleri de farklılaşabilir.2.Okullar rehberlik birimleri dışında normal seviye ve kapasiteye sahip fakat desteklememiş çocuklara destek eğitimi sunacak birimler oluşturabilir. Böyle bir uygulama için ?depo öğretmen? diye nitelendirilen öğretmenler, sınıf öğretmenlerine bu tür öğrenciler için destek sağlayabilirler.3.Okul aile işbirliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yalnızca veli toplantıları ile sınırlı kalmamalıdır. Veli iletişime geçmiyorsa öğretmen veya okul idaresi veliye ulaşmalıdır. Çünkü okulda yürütülen eğitim faaliyetlerinin evde de desteklendiği ölçüde etkililiği artırılabilir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared by assessing the level of readiness to school about the subjects of Language, Psychomotor, Emotions, the developments of Social and Cognition and to support the development of students who are incapable in those fields of the first grade students who started Primary School.The Kiel Test of Admission to School has been utilized in this study, which is used in Germany to assess the level of readiness of newcomers to Primary School. After the pre-application of the test, individualized supporting educational programme was applied to students who are incapable in the fields of language, psychomotor, emotions, social and cognition. After the supporting educational programme, the last application of Kiel Test of Admission to School was applied and the effects of educational supporting on the development of children were discussed.In the pre-application of the Admission to School, the research group consisted of 10 students with the method of sampling among the 87 first grade students who started Primary School, chosen in random, among the Primary Schools in Bolu.The study has been done as an action research. The data of the research have been analyzed with the descriptive content analyze, which is used in qualitative research. At the end of the research, during the pre-application;Because of the positive developments observed,1.For the development of languagea)In all the 8 students who have problems in listening and understanding,b)In the 6 out of 7 students who have problems skills of speaking and expressing themselves,c)In the 4 out of 5 students for the skills of reading,d)In the 5 out of 6 students for the skills of writing,It can be said that the research has been effective on the students? language development.2.Form the view of pschomoto developments, because of the positive developments observed in the 4 out of 5 students who have problems in general motor skills and 7 out of 6 students who have problems in the fine motor developments, it can be said that the research has been successful on the pscho-motor developments of the children.3.Because of the positive developments observed in the 5 out of 6 students who have social problems, it can be said that the research has been successful on social developments of the children.4.Because of the positive developments observed in the 9 out of 10 students who have emotional problems, it can be said that the research has been successful on social developments of the children5.As positive developments have been observedFor the cognitive skillsa)For the knowledge and skillsi.in the 1 student who have problems on colour knowledgeii.in the 7 out of 8 students who have problems on knowledge of numbersiii.in the 5 out of 6 students who have problems on the knowledge of geometrical objectsb)in all the 7 students who have problems on skills of logical thinkingc)in the 6 out of 7 students who have problems on visual perception, the skills of remembering and perception,It can be said that the research has been effective on the cognitive developments of the students.According to the results of the study, it has been thought that the following suggestions will enlighten the studies that will be conducted in order to approach students holistically and support them in their developmental areas.1. If every school makes use of the test of school admission in order to know students who start school, they will serve their students better. For this reason, teachers must be informed about how to do these evaluations and in what way students should be examined. So, as every teacher gets detailed information about their students, their approaches to students and teaching activities may be different.2. Apart from school guidance units, some units can be formed to give supportive education to students with normal level and capacity but unsupported. To make such a practice, teachers called ?standby? may help classroom teachers for these students.3. The work aiming at promoting school and parents cooperation should not be limited with meetings with parents. If parents do not communicate, teachers or the school must reach parents because the teaching practices done at school must be supported at home as well.