Lisans düzeyinde analitik geometri dersindeki kavram yanılgılarının belirlenmesi ve giderilmesine yönelik bir araştırma
The misconceptions on the subject of analytical geometry and to find out a solution in licence degree
  1. Tez No: 211625
  2. Yazar: EKİN ÖZERDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞUUR NİZAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: the concepts of analytical geometry, learning and teaching analytical geometry, misconceptions, the approach toward this issue, the techniques used when teaching, evaluating in teaching
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu arastırmanın amacı, öğretmen adaylarının analitik geometri dersindeki kavram yanılgılarının belirlemek, nedenlerini ortaya koymak ve çözüm yolları gelistirmektir. Kavram yanılgılarının belirlenmesi, öğretmen adaylarının sahip oldukları kavram yanılgılarının eğitim gördükleri süre içinde farkına varmaları ve düzeltmeleri için fırsat sağlayacağından oldukça önemlidir. Arastırmanın örneklemi, 2006?2007 öğretim yılı Analitik Geometri I dersi alan 78matematik öğretmen adayından olusmaktadır. Arastırmada nicel ve nitel veri toplama araçları kullanılmıstır. Veriler Analitik Geometri I konuları ile ilgili 50 çoktan seçmeli sorudan olusan bir testten, 103 açık uçlu sorudan, ön öğrenmelerinin, kisisel bilgilerinin, bu dersin öğretiminin liselerde nasıl gerçeklestirildiğinin belirlenmesi için bilgi derleme formlarından,öğrenci günlüklerinden, analitik geometri tutum ölçeğinden,sınıf içi gözlemlerden derlenmistir. Nicel veriler, istatistik paket programı; nitel veriler ise, arastırmacı tarafından okunarak, belli temalar altında toplanarak değerlendirilmistir. Arastırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizi bilgisayar programı (SPSS) kullanılarak gerçeklestirilmistir. Arastırmada elde edilen verilerden, öğretmen adaylarının analitik geometri dersiyle ilgili çesitli kavram yanılgılarına sahip oldukları belirlenmistir. Farklı türdeki okullardan mezun olan öğretmen adaylarının basarıları dikkate alındığında, ii okul türleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık belirlenmistir. Buna karsın, cinsiyetler arasındaki basarının karsılastırılmasında, annelerinin ve babalarının eğitim düzeyi ile basarılarının kıyaslanmasında, üniversite tercih sırası ile basarılarının kıyaslanmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıstır. Her matematik dalında olduğu gibi analitik geometride bilgi birikimine dayanır ve önceki öğrenmelerden ayrı tutulamaz. Bu arastırmada da öğrencilerin liseden üniversiteye geçisteki analitik geometri ile ilgili mevcut öğrenmelerinin üniversitedeki bu derse nasıl katkısı olacağının belirlenmesi için ön öğrenmeleri ile basarıları kıyaslandığında istatistiksel olarak fark, ön öğrenmesi yüksek olanın derste daha basarılı olduğu yönündedir. Ayrıca bu çalısmada öğretmen adaylarının analitik geometriye yönelik tutumları da arastırılmıstır. Geleceğin matematik öğretmenlerinin mesleki yasamlarındaki en önemli derslerden biri olan analitik geometriye karsı olan tutumları, öğretmen adaylarının analitik geometri dersine yönelik bakıs açısını sekillendirecek ve mesleklerinden hoslanarak verimli bir öğretmen olma sanslarını arttıracaktır. Bu çalısma ile matematik öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğindeki verimlilikleri ve basarılarında önemli bir faktör olan analitik geometriye bakıs açılarında lisedeki ile üniversitedeki tutumları arasında olumlu bir gelisme olduğu tespit edilmistir Çalısmada, elde edilen bulguların asağıdaki ana baslıklara ısık tuttuğuna inanılmaktadır. 1.Öğretmen adaylarının analitik geometri kavramlarına bakıs açısı nedir??ve?Öğrencilerimizde olusmus, yanlıs olusmus veya olusmamıs analitik geometri kavramları nelerdir?? sorularına yanıt aranmıstır. 2.Analitik geometride basarılı olmak için öğrencilerin kisisel bilgileri, örneğin cinsiyetleri, mezun oldukları okul türleri, ailelerinin eğitim düzeyleri, bölümlerini tercih etme sıraları etkin midir? iii 3.Matematiğin ardısık ve yığılmalı bir bilim dalı olması nedeniyle, ön öğrenmelerdeki eksiklikler ya da yanlıs öğrenmelerin önemi bilinmekte midir? Yeni kavramın olusturulmasından önce, bu kavrama basamak olacak bilgilerin belirlenmesinin önemi bilinmekte midir? 4.Analitik geometri öğreniminin amaçlarına ulasabilmesi için öncelikle öğrencilerin derse karsı olusmus ön yargıları ortadan kaldırılmalıdır. Bu düsünce doğrultusunda acaba öğrencilerin lisede ve üniversite bu derse karsı tutumları nasıldır? 5.Analitik geometride bir bilgi diğerinin üzerine kurulduğu için belli bir dönemde bireyde ortaya çıkan kavram yanılgılarının giderilmemesi hayat boyunca bu ders ile ilgili yanlıs ya da eksik bilgi edinilmesine yol açar. Bu düsünce doğrultusunda acaba analitik geometri kavramlarını olustururken liselerde öğretmen davranısları nasıldır? Liselerde bu derste kullanılan öğretim yöntemleri, araç gereçleri ,ölçme araçları nelerdir? sorularına yanıt aranmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the misconceptions of the ones, who are candidate to be a teacher about the concepts in analytical geometry, to point out the reasons of it and to improve the way outs. This study tries to find out the reasons of these misconceptions and it also tries to bring a solution to these misconceptions. To find out these misconceptions about the concepts is very helpful, so that the ones who are candidate to be teachers can correct and improve their knowledge. The sample of this study is taken from 78 teacher candidates who are having the first analytical geometry lesson during 2006-2007 seasons. Qualitative and quantitative data collection elements are used in this study. The information found on this subject include 50 test questions, 103 open-sided questions, forms that give information about the analytical geometry education processes in high schools, personal information, student diaries, the approach towards analytical geometry and the observations which are made in the classrooms. Quantitative elements are statistical data programs and qualitative elements are found by the researcher and are accumulated under certain topics. Statistical analysis of the data obtained from this research are realized by using a computer program (SPSS) According to the results of this study, it has been understood that some of the concepts were misunderstood by the candidates. The candidates were graduated from different high schools and when this factor is taken into consideration it is possible to find out the statistical difference between different high schools. On the other hand, ii their sex, their parent's education level and the order of their preference when entering the university is not statistically so important. Knowledge is very important in analytical geometry. The former information has to be combined with the latter. In this study it has been found out that the ones who got knowledge about analytical geometry from high school were more successful than the ones who did not. Also the approach of the candidates towards analytical geometry is one of the subjects of this study. The approach of the mathematic teachers may form the approach of the students and these students may want to be mathematic teachers. So it can be understood that analytical geometry is very important for mathematic teachers. The information found in this study helps us to understand these topics below: 1-Which concepts of analytical geometry are misunderstood by the students? And how do the candidates, who want to be teachers, approach to analytical geometry? 2-To what extend is the sex, the personal characteristics, the educational level of the parents and the school type important to be successful? 3-Since accumulation of knowledge is important, the former and latter information should have to be known in order to combine them. Is this issue?s importance known? 4-In order to be successful in analytical geometry, one must remove the prejudices on this subject. According to this information, what can be said about the approaches of a student in high school towards analytical geometry and about the approaches of a student at university? 5-The accumulation of knowledge is important in analytical geometry. So if one misunderstands a concept it may cause serious results. According to this information, how do teachers approach towards analytical geometry in high schools? What are the tools that are used in a high school when teaching analytical geometry? iii