Kaliks[4]arenin homokiral Schiff bazı türevlerinin sentezi ve ekstraksiyon özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of homochiral calix[4]arene Schiff base derivatives and examining of extraction properties
- Tez No: 212427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR SIRIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kaliks[4]aren, Schiff Bazı, Enantiyomerik ve moleküler tanınma, Calix[4]arene, Schiff Base, Enantiomeric and molecular recognition
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada kaliks[4]aren'in kiral üç yeni Schiff bazı türevi (5, 6 ve 7); 25,27-Dipropoksi-26,28-dihidroksi-15,17-dialdehitkaliks[4]aren (4) sırasıyla (S)-(?)- 1-feniletilamin, (R)-(?)-1-siklohekziletilamin ve (R)-(?)-2-heptilamin ile tepkimeye sokularak elde edilmiştir. Kaliks[4]arenin kiral Schiff bazı türevleri kiral ve akiral aminlerin moleküler tanınma çalışmalarında ve amino asitlerin faz transfer ekstraksiyonunda kullanılmıştır. p-tert-bütilkaliks[4]aren ve kaliks[4]arenin kiral tartarik ester türevleri (9 ve 10) literatürdeki metodun geliştirilmesiyle sentezlenmiş ve 10 nolu bileşik para köşelerinden seçimli formilasyon ile aldehit türevi (11) elde edilmiştir. Kiral kaliks[4]aren türevleri bazı amino asitlerin faz transfer ekstraksiyonunda kullanılmıştır. Ayrıca bu bileşiklerin feniletil amin ve 1,2- propandiol guestlerine karşı kiral tanınma özellikleri 1H NMR spektroskopisi kullanılarak incelenmiştir. Gerçekleştirilen tüm reaksiyonlar İTK ile izlenmiş ve elde edilen ürünler kolon kromatografisi ile saflaştırılarak yapıları IR ve 1H NMR, 13C NMR ve FAB MS teknikleriyle aydınlatıldıktan sonra kiral bileşiklerin optik çevirme açıları ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, three novel chiral Schiff base derivatives of calix[4]arene (5, 6 ve 7) have been synthesized from the reaction of 5,17-diformyl-25,27-dipropoxy- 26,28-dihydroxycalix[4]arene 4 with (S)-(?)-1-phenylethylamine, (R)-(?)-1- cyclohexylethylamine, (R)-(?)-2-heptylamine, respectively. Chiral Schiff base derivatives of calix[4]arene have been used for molecular recognition of chiral and achiral amines and also phase transfer extraction of some selected ?-amino acids. Chiral tartaric ester derivatives of p-tert-butylcalix[4]arene and calix[4]arene (9 and 10) were synthesized by modification of the method in the literature and then converted to chiral dialdehyde derivative (11) by the selective formylation at the para position. Chiral derivatives of calix[4]arene were used in phase transfer extraction of some selected ?-amino acids. Moreover chiral recognition capability of these compounds towards the guests; phenylethyl amine and 1,2-propanediol by 1H NMR spectroscopy was investigated. The reactions were monitored by TLC and pure compounds were obtained after crystallysation, column chromatography or both. The structures of synthesized compounds were identified by IR, 1H NMR 13C NMR ve FAB MS and optical rotation measurements were also included.