Bir delme dinamometresi tasarım ve imalatı ile HSS-1040 malzeme çiftinde ilerleme kuvveti ve döndürme momentinin analizi
Investigation of thrust force and torque couple of tool-workpiece (HSS-Ç1040) by the design and manufacturing of drilling dynamometer
- Tez No: 212342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Delme dinamometresi, Veri toplama ve değerlendirme, Matkap açıları, Kesme parametreleri, Eksenel kuvvet, Döndürme momenti, Drilling dynamometer, Data collection and evaluation, Drill angles, Cutting parameters, Thrust force, Torque
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kesme kuvvetlerinin ölçülmesi, takım tasarımını optimize etmede faydalı olup, kesmenin bilimsel analizi için de gereklidir. Son yıllarda takıma etki eden kesme kuvvetlerinin yeterli hassaslıkta ölçülmesi için pek çok farklı dinamometre tasarımı ve imalatı gerçeklestirilmistir. Bu çalısmada, helisel matkaplarla delme islemi esnasında meydana gelen itme kuvveti ve döndürme momenti, takım geometrisi, uzama ölçer teknolojisi ve dinamometre imalatı için gereken kriterlerle ilgili literatür arastırması yapılmıstır. Delme islemi esnasında meydana gelen itme kuvveti ve döndürme momentini ölçebilecek, uzama ölçer esaslı bir dinamometre tasarımı ve imalatı gerçeklestirilmistir. Bu dinamometre ET?AL 44 Alasımlı Alüminyum malzemeden yapılmıs olup, 4000 N'luk itme kuvvetini ve 30 Nm'lik döndürme ii momentini ölçebilecek kapasitededir. Dinamometre statik olarak kalibre edilmistir. Dinamometreden alınan kuvvet ve moment sinyalleri sinyal yükselticiler ve veri toplama kartı arcılığı ile bilgisayara transfer edilmistir. Tam faktöriyel tasarım kullanılarak hazırlanan deney planına göre numuneler farklı matkap geometrisi [uç açısı (y=100°,118°,130°) ve helis açısı (g=20°,25°,30°)] ve kesme parametrelerinde [kesme hızı(v=18,22,28m/dak) ve ilerleme (f=0,1;0,2;0,3mm/dev)] delinmistir. Deneylerde çapı 10 mm TS 95/1, HSSE %10 Co alasımlı yüksek hız çeliğinden özel olarak imal edilmis matkaplar kullanılmıs, deney malzemesi olarak makine parçalarının imalatında yaygın olarak kullanılan gerilim giderme islemi yapılmıs Ç1040 çeliği kullanılmıstır. Deneyler sonunda matkap geometrisi ve kesme parametrelerinin kuvvet ve tork değerleri üzerindeki etkileri analiz edilmistir. Bu analiz sonucunda Ç1040 imalat çeliğinin delinmesinde optimum takım ve kesme parametreleri helis açısı 300, uç açısı 1180, kesme hızı 28 m/dak ve ilerleme 0,2 mm/dev olarak tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
The cutting forces measuring is essential in optimising tool design, in addition it is even necessary for scientific analyse of cutting. In recent years, many dynamometers have been developed to measure cutting forces acting on the tool at sufficient accuracy. In this study, the literature investigation for required criterions such as the thrust force and torque generated in-drilling process with helical drill bits, tool geometry, strain gauge technology and dynamometer manufacturing has been performed. In order to measure thrust force and torque occurring in-drilling process, a strain gauge based drilling dynamometer design and manufacturing has been carried out. This dynamometer is made of aluminium alloy (ETIAL 44) and its capacity 4.000 N for thrust force and 30 Nm for torque. The dynamometer has been calibrated as static. The force and torque signals obtained from the dynamometer have been transferred to computer by means of the signal amplifiers and data acquisition card. The experiment plan prepared according to full factorial design the samples have been drilled at different tool geometry [point angle (y=100°,118°,130°) and helix angle (g=20°,25°,30°)] and cutting parameters [cutting speed (v=18,22,28m/dak) and feed rate (f=0,1;0,2;0,3mm/dev)]. In experiments, specially manufactured the drill bits in 10 mm made of high speed steel (HSSE 10% Co) as a tool and stress relieved steel of Ç1040 used widely in manufacturing of machine parts as a workpiece have been used. After the experiments, the effects of tool geometry and cutting parameters on thrust force and torque were analysed. As a result of this analysis, in drilling of samples of Ç1040 steel by HSS drill bits, optimum tool and cutting parameters were found as 300 of helix angle, 1180 of point angle, 28 m/min of cutting speed and 0.2 mm/rev of feed rate.