Mühendislik yapılarının deformasyon analizinde GPS ölçülerinin kullanılabilirliği
Availability of GPS measures for deformation analysis of engineering structures
- Tez No: 212413
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS Ölçmeleri, Deformasyon Analizi, S Dönüsümü, Mühendislik Yapıları, GPS Measurements, Deformation Analysis, S Transformation, Engineering Structures
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüzde, GPS ölçmelerine dayalı konum belirleme sistemleri mühendislik ölçmelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Mühendislik yapılarının ve yerlesim alanlarının dogal ve yapay degisimlerden korunması gerekmektedir. Bu degisimlerin büyük zararlara neden olması önlenmelidir. Mühendislik yapılarının yapım maliyeti yüksektir. Bu yapılar zaman içerisinde farklı kuvvetler altında, deformasyon davranısları göstermektedirler. Bu davranısların sürekli izlenmesi ile meydana gelebilecek olası kazaların önceden belirlenmesi ve zamanında gerekli önlemlerin alınabilmesi saglanmıs olacaktır. Degisik zamanlarda belirlenmis noktaları ölçülen binanın datumları çesitli nedenlerle farklı olabilir. Degerlendirilecek parametrelerin aynı datum da belirlenmis olması gerekir.Stransformasyonu kullanılarak farklı periyotlar arasında datum birligi saglanabilir. Ayrıca bu transformasyon kullanılarak hareketli noktalar belirlenebilir. Bu çalısmada Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi binasında tesis edilen 4 obje 4 referans noktasından olusan 8 noktalı bir GPS ölçü agında yapılan üç periyot ölçüler Leica Geo Office ve GNSS Solution ticari yazılımlarla dengelenmis, uyusumsuz ölçüler ayıklanmıs ve deformasyon analizi S dönüsümü ile yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, systems of determination of positions, based on GPS, are widely used in engineering measurements. Engineering structures and settling areas should be protected from natural and unnatural alterations. This structures should be protected from great damages caused by these movement. Engineering structures cost big prices. These structures display some deformational behaviors in time, because of different forces acted on them. By observing these behaviors permanently, essential measures can be provided and some probable accidents can be prevented before they happen. Datum, measured for determined parts of a building in varied times, can be different because of various reasons. Parameters should be determined from the same data which they belong to. A unity in data among different time periods can be provided by using S-transformation. Besides, dynamic points can also be determined by this transformation. In this work, three-period measurements with, 4 objects and 4 reference points, totally 8-point located on the Selçuk University Law School by GPS were adjusted by Leica Geo Office and GNSS Solution softwares. Outliers were cleaned out of the measurements. Deformation analysis was made by the help of S-transformation.