Novikov dişli çark mekanizmasının incelenmesi
The study of Novikov's gear mechanism
  1. Tez No: 212476
  2. Yazar: FATİH DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSFENDİYAR BAKŞİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Novikov Profilli Dişli Çark, Evolvent Profilli Dişli Çark, Dinamik Model, Redüktör
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Yapılan bu çalışmayla, henüz ülkemizde kullanılmayan ve birçok ülkede adı dahi bilinmeyen Novikov dişli sisteminin tanıtılması amaçlanmıştır. Tezde öncelikle Novikov profilli dişli çarklar hakkında bilgi verilerek evolvent profilli dişli çarklar ile kıyaslanmış ve üstünlükleri matematiksel olarak ortaya çıkarılmıştır. Novikov profilli dişli çarkların hesap yöntemleri anlatılarak iki kademeli silindirik helisel dişli çarklardan oluşan redüktörün hesaplamaları yapılmıştır. Hesaplamalar sonucunda redüktörü oluşturan parçaların boyutları belirlenmiş, redüktörün montaj resmi ve Catıa programı yardımıyla katı modellemesi yapılmıştır. Delphi 5.0 yardımıyla hazırladığımız dinamik modelleme programı ile de dinamik modeli oluşturulmuş ve sistemin Tabi frekansı, titreşim formları paskal programında daha önce hazırlanmış olan ESFN paket programı ile hesaplatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to present the Novikov gear system which is not used in our country and even its name is not known in several countries. In this thesis, information about the gears with Novikov profile is given first, and then a comparison with gears having evolvent profile is made and its superior outstanding features are revealed mathematically. Calculation methods for gears having Novikov profiles are explained and calculations for a reducing gear mechanism composed of two stage cylindirical helical gears are made. As a result of the calculations, dimensions of the parts forming the reducing gear mechanism are determined, its assembly drawing is drawn and its solid model is made by using Catia software. Its dynamic model is made with the dynamic modelling software prepared by Delphi 5.0 , and also the natural frequency of the system and vibration forms are calculated making use of the formerly prepared ESFN package prepared by PASCAL programming software. Key Words : gear with Novikov profile, gear with evolvent profile, dynamic model, gearbox.