Farklı dozlardaki kadmiyumun maydanoz (Petroselinum hortense hoffm) bitkisinde fotosentetik pigmentler ve oksidatif enzim aktiviterine etkisi
The effect of various cadmium concantrations on photosynthetic pigments content and activities of oxidative enzymes in parsley (Petroselinum hortense hoffm)
- Tez No: 212518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LOKMAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, antioksidant enzimler, klorofil, prolin, maydanoz, Cadmium, antioxidant enzymes, chlorophyll, proline, parsley
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalısmada maydanoz (Petroselinum hortense Hoffm) bitkileri üç ay kontrollü ortamda yetistirildikten sonra 15 gün süre ile 75, 150 ve 300 ?M CdCl2 uygulanmıs ve katalaz, peroksidaz, askorbat peroksidaz enzim aktiviteleri tayin edilmistir. Bunun yanında çalısmada; total fenolik madde, hidrojen peroksit, total klorofil, karotenoid, prolin ve protein miktarları belirlenmistir. Kadmiyum katalaz aktivitesini azaltırken, askorbat peroksidaz aktivitesini degistirmemistir. Peroksidaz aktivitesi 150 ?M CdCl2 konsantrasyonunda önemli oranda artmıstır. Kadmiyum total fenolik madde, hidrojen peroksit, prolin ve protein miktarlarını artırırken, klorofil miktarını azaltmıstır. Kadmiyum maydanoz bitkisinde önemli oranda birikmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, three months old parsley plants grown under controlled conditions that were treated with CdCl2 at 75, 150 ve 300 ?M for 15 days. After the 15-day treatment with CdCl2, enzyme activity rates for catalase, peroxidase, ascorbate peroxidase were determined. In addition to that, total fenolic material, hydrogen peroxide, total chlorophyll, carotenoid, proline and protein contents were also calculated. Results showed that cadmium treatment was decreased catalase activity, ascorbate peroxidase activity was not effected and peroxidase activity was increased dramatically at 150 ?M CdCl2. Total fenolic material, hydrogen peroxide, proline and protein contents increased by cadmium. On the other hand, chlorophyll content revealed a decrease. Results show that cadmium was accumulated in parsley plants (Petroselinum hortense Hoffm) and have been significantly affected by the heavy metal contamination.