Uğruca (Gaziantep) civarı tersiyer istifinin mikropaleontolojik incelemesi ve ortamsal yorumu
Micropaleontological investigation and environmental interpretation of tertiary sequence in Uğruca (Gaziantep)
- Tez No: 212542
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Planktonik foraminifer, Stratigrafi, Eosen, Gaziantep, Planktonic foraminifera, Stratigraphy, Eocene, Gaziantep
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışma alanı, Güneydoğu Anadolu'da Arap otoktonu ile kenar kıvrımları boyunca yer almaktadır. Bölgede temelde allokton konumlu karmaşık bir yapı sunan karbonatlar ve ofiyolitik kayaçlar ve karbonatların üzerinde diskordan olarak bulunan Maastrihtiyen-Pliyosen yaşlı otokton konumlu kayaçlar bulunmaktadır. Bu çalışma, İbrahimli ve Uğruca köyleri arasında kalan alanda yüzeyleyen Gaziantep, Fırat ve Şelmo Formasyonları olarak tanımlanan birimlerde gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmada, 5 adet stratigrafik kesit ölçülmüş ve stratigrafik kesit ölçümüne uygun olmayan 2 yerden nokta örnekleme yapılmıştır. Bu kesitlerden ve nokta örneklemelerden 35 örnek derlenmiş, laboratuarda yıkama işlemine tabi tutulmuş ve planktonik foraminiferlerden 9 cins ve 29 tür tanımlanarak sistematikteki yerleri belirlenmiştir. Bu türlerin stratigrafik dağılımından yararlanılarak istifin ayrıntılı kronostratigrafik yorumu yapılmıştır. Bu türlerden; Ayrıca, ostrakodlardan 4 cins ve 3 tür ve bentonik foraminiferlerden 23 cins tanımlanmıştır. Çalışma alanında yüzeyleyen birimlerin litolojisi, ostrakodların ortam belirleyici özellikleri ile planktonik foraminifer içeriği göz önünde bulundurularak, istifin genellikle epineritik, kısmen infraneritik derinlikteki deniz ortamında çökeldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is located in the SE Anatolia along the Border Folds within the Authoctonous units. In the region the basement rocks are formed by allochton carbonates and ophiolitic rocks which display a complex structure and Maastrichtian- Pliocene otochtonous rocks overlying them. The study is carried out on the Gaziantep, Fırat and Şelmo formations outcropping between İbrahimli and Uğruca villages. During the study, 35 samples have been collected from 5 stratigraphic sections and 2 point sampling. After the exemination of the samples, 9 genera and 29 species of planktonic foraminifera have been determined. Using the stratigraphic distribution of these species a detailed chronostratigraphic interpretation of the sequence has been carried out. 4 genera and 3 species of ostracoda and 23 genera of benthic foraminifera have been determined during the study. Based on the lithological properties of all formations and the properties of ostracoda and planktonic foraminifera it has been concluded that the sequence was deposited usualy in epinerithic, particularly infranerithic marine environment.