Yukarı akışlı anaerobik filtre reaktöründe glikoz giderim kinetiğinin araştırılması
Kinetic investigation of glucose removal in the anaerobic upflow filter reactor
- Tez No: 212543
- Danışmanlar: DR. TURAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anaerobic Filter, Kinetic, Stover-Kincannon
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, mezofilik koşullarda işletilen anaerobik filtre reaktöründe glikozun giderim kinetiği incelenmiştir. Bu amaçla reaktöre 24 saatlik hidrolik bekletme süresinde 5 farklı organik yükleme yapılmıştır. Yapılan organik yüklemeler sırasıyla 3, 6, 9, 12 ve 15 g KOİ/Lgün eşdeğeri glikozdur. Yapılan çalışma sonucunda, 3, 6, 9, 12 g KOİ/Lgün organik yüklemelerde % 94-98 arasında arıtma verimi elde edilirken, 15 g KOİ/Lgün yüklemede KOİ giderimi % 66'ya kadar gerilemiştir. Ayrıca çalışmadan elde edilen sonuçlar Stover- Kincannon kinetik modeline uygulanmış ve kinetik sabitler Umax ve KB sırasıyla 102.01 g/LGün, 102.04 g/LGün olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Anaerobik Filtre, Kinetik, Stover Kincannon
Özet (Çeviri)
In this study, kinetics of glucose removal were examined in the anaerobic filter operated mesophilic conditions. For this aim, 5 different organic loadings were done to the reactor during 24 hours for hydraulic retention time. The organic loadings were 3, 6, 9, 12 and 15 g COD/Lday, respectively. While removal efficiencies of 94% and 98% were achieved when the reactor was operating at loading rates of 3, 6, 9, 12 g COD/Lday, COD removal was decreased to 66% at the loading rate of 15 g COD/Lday. Also study results were applied to Stover-Kincannon kinetic model and kinetic constants Umax and KB were found to be 102.01g/Lday, 102.04 g/Lday respectively.