CMS deneyindeki süpersimetri araştırmaları
Supersymmetry searches in CMS experiment
  1. Tez No: 212589
  2. Yazar: AYTÜL ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE POLATÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CERN, SUSY, LHC
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Standart Model (SM), temel parçacıkları ve aralarındaki etkileşmeleri tanımlayan bir modeldir. SM'in öngörüleri deneysel sonuçlarla oldukça uyumlu olmasına rağmen yanıtlayamadığı bir takım sorular vardır. SM'in yanıtlayamadığı bu sorulara yanıt verecek en ümit verici modellerden biri Süpersimetri (SÜSİ)'dir. CERN'de inşa edilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısının (BHÇ) temel amaçlarından biri SÜSİ'yi keşfetmektir. Eğer SÜSİ doğada gerçekten var ise kısa zamanda keşfedilmesi beklenmektedir. Bu çalışmada, SÜSİ modelinin kısa bir derlemesi yapılmış ve daha sonra BHÇ'deki CMS deneyinde yapılan SÜSİ araştırmaları ve CMS'in SÜSİ keşif potansiyeli özetlenmiştir. Anahtar Kelimeler : SM, CERN, SÜSİ, BHÇ
Özet (Çeviri)
The Standart Model (SM) is the theory commonly accepted to describe the elementary particles and their interections. Although SM predictions are well with the experimental results there are some remaining questions which are not explained in SM. Supersymmetric (SUSY) scenarios are most promising extension for the SM solving these questions. The discovery of the SUSY is one the main goal of the LHC built at CERN. If SUSY exists in nature, it will be discovered very shortly. In this thesis, a brief overview is given on the SUSY model. Then SUSY searches which have been made in CMS experiment and SUSY discovery potential of CMS are summarised.