Çeşitli koşullarda iletken polipirol kaplanan çeliklerin korozyon özelliklerinin elektrokimyasal polarizasyon ve iletkenlik ölçümleri ile belirlenmesi
Determination of the corrosion characteristics with conductivity measures and electrochemical polarization of steel coated with polypyrol which is conductive in various conditions
- Tez No: 212830
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER TALU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: İletken Polimer, Polipirol, Korozyon, Çelik, Conductive Polymer, Polypyrolle, Corrosion, Steel
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, çelik elektrot yüzeyinde farklı özellikte polipirol kaplamalar oluşturulmuştur. Oluşturulan bu kaplamaların korozyon özellikleri 0,2M NaCl ortamında tahribatlı ve tahribatsız farklı elektrokimyasal polarizasyon teknikleri ile test edilmiş sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu uygulamalar sonucunda pirol konsantrasyonunun kaplama kalitesine ve korozyon özelliklerini çok değiştirdiği belirlenmiştir. 12cm2 yüzey alanına sahip çelik levhalar üzerine kaplanan polipirol'ün korozyon özellikleri 4 nokta iletkenlik cihazı ile iletkenlikleri takip edilerek belirlenmiş ve kaplanmamış çelik numunesi ile karşılaştırılmıştır. Her iki ölçüm sonucunda da polipirol kaplamaların kaplanmamış numunelere göre çeliğin korozyon dirençlerini önemli ölçüde arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been made polypyrol covering with diffirent features on the surface of steel electrode. It have been compared results of test made by various electrochemical polarization techniques ( with or without damage) which show up in 0.2M NaCl medium of covering?s corrosion. As a result of these applications it has been determinated that pyrol?s concantration changed features of corrosion and quality of covering. Features of polypyrol?s corrosion which covers steel plates(surface :12cm2) have been determinated through following conductivities by Four Probe device and compared with non covered steel pattern. As a result of both of the measures it has been determinated that according to non covered patterns, polypyrol coating considerably increase corrosion resistance of steel.