Esnek sistemlerin kayan kipli denetimi ve bir uydu modeline uygulanması
Sliding mode control of flexible structures and its application to a spacecraft model
- Tez No: 212869
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN U. SALAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Havacılık Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayan Kipli Denetim, Dogrusal Olmayan Sistemler, Kayma Yüzeyi Tasarımı, Esnek Sistemler, Titresim Denetimi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalısmada, belli formdaki dogrusal olmayan hareket denklemlerine sahip sistemler için yeni bir Kayan Kipli Denetim (KKD) yöntemi önerilmektedir. KKD tasarım yöntemi, dogrusal olmayan sistemin ardısık olarak dogrusal zamanla degisen sistemler olarak ele alınmasına dayanmaktadır. Bu ardısık dogrusal zamanla degisen sistem modelleri kullanılarak, kayma yüzeyi ve KKD tasarımı yapılmaktadır. Böylelikle dogrusal olmayan sistemler için kayma yüzeyi ve KKD tasarım problemi, çözümü çok daha kolay olan dogrusal zamanla degisen sistemler için kayma yüzeyi ve KKD tasarım problemine dönüstürülmektedir. Yöntemin yakınsama sartları verilmekte ve dogrusal zamanla degisen sistem için tasarlanan KKD'nin kararlılık analizi yapılmaktadır. Gelistirilen yöntem daha sonra esnek günes paneli kullanan bir uydu modelinin konum denetimine uygulanmaktadır. Aynı zamanda, tasarlanan denetci ile esnek panellerdeki titresimin baskılanması da gerçeklestirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a new Sliding Mode Control (SMC) method is proposed for a class of nonlinear systems. The SMC method is based on linear time varying approximations of the nonlinear system. By using the linear time varying system models, the sliding surface and SMC are designed. Hence, the sliding surface and SMC design problem for a class of nonlinear systems is transformed to an easier problem which is the sliding surface and SMC design problem for recursive linear time varying system models. The convergence conditions of the method are given and the stability analysis of the SMC for linear time varying system models is performed. The suggested method is then applied to a spacecraft model with flexible solar panels to stabilize the spacecraft attitude. The designed SMC also suppresses the vibrations on the solar panels. Key Words : Sliding Mode Control, Nonlinear Control, Design of Sliding Surface, Flexible Structures, Vibration Suppression