Basketbolcularda anaerobik kapasitenin saha ve laboratuvar ortamında karşılaştırılması
Comparison of anaerobic capacity between field and laboratory tests in basketball players
- Tez No: 396555
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTAT KOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anaerobic capacity, Basketball, Test
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı; üç yıldır düzenli A liginde oynayan yıldız-genç basketbol takım sporcularının anaerobik kapasite performans ölçümünü değerlendirmek için geliştirilmiş olan 30 saniye çoklu sıçrama, Koşu Temelli Anaerobik Sprint Testi (RAST), ve Line-drill koşu testlerinin laboratuvarda güvenirliliği ve geçerliliği yüksek olan Wingate anaerobik testi ile olan ilişkisine bakılarak uygun olup olmadığını incelemektir. Çalışmaya düzenli antrenman yapan 19 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmaya katılan yıldız-genç basketbolcuların yaş ortalamsı 16,31±0,47 yıl, boy uzunluğu ortalaması 189,93±6,37 cm, vücut ağırlıkları ortalaması 77,93±15,51 kg, vücut yağ yüzdeleri ortalaması % 12,36±8,23 ve vücut kütle indeksi ortalaması (kg/boy2) 21,52±3,62 ve Vo2mak 49,69±3,72 (ml•kg-1•dk-1 ) olarak tespit edilmiştir. Saha testleri olan RAST ve 30 sn çoklu sıçrama (ÇS) testlerinde ölçülen maksimal ve ortalama güç, salt ve relatif olarak incelenmiştir. Ayrıca, ÇS testinden elde edilen toplam güç (TG) ve ortalama sıçrama yüksekliği (OSY) ile Line-drill testinden elde edilen ortalama, en kötü ve en iyi koşu zamanları ele alınmıştır. Ölçülen saha testleri ile Wingate anaerobik testinden elde edilen güç değerleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Kendall' tau korelasyon analizi yapılmış ve analiz sonuçlarına göre RAST ve Wingate testiyle elde edilen anaerobik maksimal ve ortalama güç, salt güçlerin arasında orta derecede anlamlı bir ilişki görülmektedir (r=0,579; p=0,009, r=,675; p=0,002). ÇS ile WAnt testleri arasında alınan maksimal salt (p=0,819; p=0,000) ve relatif (r=0,774; p=0.000) ve ortalama salt (r=0,660; p=0,002) ve relatif (r=584; p=0,000) güçler arasında anlamlı ilişki görülmektedir. Ayrıca incelenen 30sn ÇS TG ile WAnt ROG (r=0,850; p=0,0004), SYO ile WAnT ROG (r=730; p=0,0003) aralarında anlamlı bir ilişki olduğunu görülmektedir. Line-drill testinden elde etiğimiz koşulan en iyi, en kötü ve ortalama zaman ile WAnT sonucunda elde ettiğimiz relatif ortalama güç ilişkisinde negatif yönde orta derecede ve güçlü anlamlı bulunmuştur (r= -0,742 p=0,0001, r= -0,590; p=0,008 ve r= -0,740 p=0,0001). Bu doğrultuda ele alınan RAST, 30sn çoklu sıçrama testi ve line-drill testi anaerobik kapasite belirlenmesinde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ek olarak incelemelerin sonucuna göre bilimsel çalışmalarda 30 sn çoklu sıçramanın anaerobik güç ve kapasitenin ölçülmesinde daha etkili olabileceğini söyleyebiliriz; ayrıca antrenörler ve kondisyonerler için bireylerin anaerobik kapasite gelişim periyodunu takip etme ve ölçüm yöntemi açısından ele alınmasında line-drill testi kullanılması daha pratik ve ekonomik olabilir. Anahtar kelime: Anaerobik kapasite, Basketbol, Test
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relationship between Running-Based Anaerobic Sprint (RAST), 30 second repeated jump, Line-drill field tests and laboratory anaerobic Wingate test in 3 years played junior male basketball players. Nineteen female team players 16,31±0,47 years old, and height 189,93±6,37 cm, weight 77,93±15,51 kg, body fat %12,36±8,23, body mass index (kg/height2) 21,52±3,62 and Vo2mak 49,69±3,72 (ml•kg-1•dk-1 ) voluntary participated in this study. In the field tests RAST and 30 second repeated jump, both peak power and mean power were measured with body mass and relative body mass. Also mean power and mean height were got from 30 second repeated jump test. In addition to this, the best running time, mean running time and the worst running time determined from Line-drill test. Correlation between field tests result and WAnT anaerobic power test result were detected by using Spearman's Kendall' Tau Correlation Analysis. According to this correlation analysis, there is significant correlation between the index of Wingate and RAST tests in peak and mean power (r=0,579; p=0,009, r=,675; p=0,002). Furthermore the results showed that there is significant correlation between the index of Wingate test and 30 sec. repeated jump test peak p=0,819; p=0,000), mean power (r=0,660; p=0,002), peak power to body mass (r=0,774; p=0.000) and mean power relative to body mass (r=584; p=0,000). Also there are significant correlation between the index of Wingate test (mean power to body mass) and 30 sec. repeated jump test (mean power and mean height (r=0,850; p=0,0004 and r=730; p=0,0003). In additioning significant negative correlation in line-drill test the best running time (r= -0,742 p=0,0001), mean running time (r= -0,590; p=0,008), the worst running time (r= -0,740 p=0,0001) and mean power to body mass. Results showed that three of field tests would use for testing anaerobic mean and peak power as well laboratory Wingate test. It is clear from the results that 30 sec. repeated jump test is more strongly corellelated with anaerobic test. Additionally, the relationship between Line-drill running time and WAnT anaerobic mean power tests showed that Line-drill could be used for the assessment and determining of anaerobic capacity more practically and lower cost.