Kuzeybatı Anadolu'nun karasal gastropodları
Terrestrial gastropods of Northwestern Anatolia
  1. Tez No: 213367
  2. Yazar: ÜMİT KEBAPÇI
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET ZEKİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzeybatı Anadolu, salyangoz, endemizm, biyoçesitlilik, Northwest Anatolia, snail, endemism, biodiversity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Boreal ve Avrupa kökenli türlerin Anadolu'ya giris bölgesi olması ve barındırdıgı yaslı dag ve dag sistemleri üzerinde endemizm alanları nedeniyle Kuzeybatı Anadolu, kara salyangozlarının faunistik incelemesi açısından doktora tez konusu olarak seçilmis olup bu amaçla Mart 2002-Temmuz 2007 tarihleri arasında arazi çalısmaları gerçeklestirilmistir. Çalısma neticesinde, 111 tür içerisinde degerlendirilen 120 takson tespit edilmistir. Bunların tanım, ekolojik tercih, genel ve çalısma sahasındaki dagılımları verilmis olup çalısmada bulunamayan türlerin durumları, endemizm ve biyoçesitlilik açısından varolan faunanın degerlendirilmesi gerçeklestirilmistir. Bölgede saptanan türler için ilk kez familya anahtarı ve birden çok tür içeren familyalar için cins anahtarı meydana getirilmistir.
Özet (Çeviri)
Northwest Anatolia, being a gate to Boreal and European elements penetrating into Anatolia as well as bearing the endemism areas on ancient mountain ranges, was selected for doctoral study of its terrrestrial gastropods and field studies have been conducted between March 2002 and July 2007. Conclusively 120 taxa to 111 species have been determined, of which descriptions, ecological preferences, general and studied distributions were given. Furthermore, the situation of unrecovered species, endemism and biodiversity of the exisiting fauna were discussed. For the first time a family key and for main families the genera key to the snails determined were also given.