Enzim-dekstran konjugatları
Enzyme-dextran conjugates
  1. Tez No: 213507
  2. Yazar: MELDA ALTIKATOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HURİYE KUZU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biyomühendislik, Biochemistry, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Horseradish? peroksidaz (Armoracia rusticana), glukoz oksidaz, dekstran aldehit, conA, HRP-dekstran konjugatları, GOD-dekstran konjugatları, aktivite, raf ömrü, GPC, FTIR, Horseradish? peroxidase (Armoracia rusticana), glucose oxidase, dextran aldehyde, conA, HRP-dextran conjugates, GOD-dextran conjugates, activity, storage stability, GPC, FTIR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Enzimler tıpta, biyoteknoloji ve endüstrinin çesitli alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu uygulama alanlarında, enzimlerin sıcaklıga, pH'ya ve diger çevre kosullarına karsı dirençli olması istenmektedir. Dogal ve sentetik makromoleküllerin enzimler ile olusturdugu konjugatlar tıpta ve biyoteknolojinin çesitli dallarında kapsamlı uygulama alanları bulmaktadır. Bu çalısmada yüksek sıcaklıga, yüksek ve düsük pH'lardaki ortamlara dirençli Horseradish Peroksidaz-Dekstran ve Glukoz Oksidaz-Dekstran kovalent konjugatları sentezlendi. Elde edilen enzim-polimer konjugatları dört dedektörlü HPLC sisteminde (GPC) ve FTIR spektroskopisi yöntemiyle incelendi. Sentezlenen konjugatların ve saflastırılan enzimlerin farklı sıcaklıklardaki su banyosunda, 0, 15, 30 ve 60 dakika bekleme süreleri sonunda pH 7'de aktiviteleri tayin edildi. Tüm bekleme sürelerinde HRP-Dekstran konjugatlarının aktivitelerinde, artan sıcaklıga karsı saf enzime göre daha yavas bir düsme gözlendi. Özellikle 1/10 oranlı konjugat sıcaklıga karsı oldukça iyi direnç gösterdi. Benzer durum GOD-Dekstran konjugatlarında da geçerli oldu ve özellikle 1/5 oranlı konjugatın yüksek sıcaklıklarda saf enzime oranla daha iyi aktivite gösterdigi izlendi. 1/10 oranlı HRP-Dekstran ve 1/5 oranlı GOD-Dekstran konjugatlarının farklı pH ve sıcaklıklarda aktiviteleri tayin edildi. Saf enzimin aktivitesinde pH'ya baglı keskin degismeler meydana gelirken, konjugat pH degismesine karsı daha stabil kaldı. Yüksek sıcaklıkta (70oC) saf enzimin aktivitesini kaybettigi pH degerlerinde, 1/5 oranlı GOD-Dekstran konjugatının aktivite gösterdigi belirlendi. Ayrıca, HRP-Dekstran(nHRP/nD=1/10; Mw 75.000) ve GODDekstran( nGOD/nD:1/5; Mw 75.000 ve nGOD/nD:1/1; Mw 188.000) konjugatlarının oda sıcaklıgında ve 4oC'de tayin edilen raf ömürlerinin, satın alınan ve saflastırılan enzimlerden daha iyi oldugu görüldü.
Özet (Çeviri)
Enzymes are widely used in medicine, many fields of biotechnology and industry. In these fields, enzymes being stable against high temperature, pH and other media conditions are desired. Conjugates of natural and synthetic macromolecules with enzymes provides wide usage in medicine and in many fields of biotechnology. In this study, Horseradish Peroxidase-Dextran and Glucose Oxidase-Dextran covalent conjugates were synthesized whose resistance was increased against high temperature and extreme pH?s. The obtained conjugates were examined with GPC system and FTIR spectroscopy. Activities of synthesized conjugates and purified enzymes at pH:7 is determined after keeping them for 0, 15, 30 ve 60 minutes in different temparatured waterbaths. In all keeping periods, a slight decline in the activities of HRP-Dextran conjugates against increasing temperatures is observed when it is compared to purified enzyme. Especially the conjugate with 1/10 molar ratio displayed quite well stability against high temperatures. Analogous condition is valid for GOD/Dextran conjugates and especially the conjugate with 1/5 molar ratio showed greater activity compared to purified enzyme. Activities of HRPDextran conjugate with 1/10 molar ratio and GOD-Dextran conjugate with 1/5 molar ratio at different pHs and temperatures were determined. The activities of pure HRP and GOD were changed sharply depending on pH, whereas their conjugates were more stable. In higher temperatures (70oC) and in pH values in which pure enzyme lost its activity, it is seen that GOD-Dextran conjugate with 1/5 molar ratio showed activity. Storage stability of HRPDextran( nHRP/nD=1/10; Mw 75.000) and GOD-Dextran(nGOD/nD:1/5; Mw:75.000 and nGOD/nD:1/1; Mw:188.000) conjugates at room temperature and 4 oC were also studied and showed better stability than purchased and pure enzymes.