Ankara keçisinin çeşitli tanımlayıcı ırk özellikleri üzerinde bir araştırma
A Research on various descriptive breed characteristics of angora goats
- Tez No: 95641
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERTUĞRUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Angora goat, breed characteristics, reproductive parameters
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET ANKARA KEÇİSİNİN ÇEŞİTLİ TANIMLAYICI IRK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA İrfan DAŞKIRAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilin) Dalı Danışman: Prof Dr.Mehmet ERTUĞRUL Planlanan bu çalışma ile Türkiye'nin gen kaynağı olma özelliği taşıyan ve uzun yıllar ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan Ankara keçisinin büyüme, gelişme ve ırk özelliklerine ait temel kriterlerin belirlenmesine çalışılmıştır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Yerköy Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Ankara keçisi sürüsünden çeşitli dönemlerde alınan ağırlık ve vücut ölçüleri değerlendirilmiş ve üzerinde durulan özelliklere etki ettiği düşünülen aktörlerin etki miktarları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, 1995 yılı çiftleştirme mevsiminde tüm damızlık dişilerin canlı ağırlıklarının saptanması ile başlamış ve 1997 yılı sonuna kadar devam etmiştir. Çalışma süresince damızlık keçiler ile 1996 yılında doğan oğlakların çeşitli dönemlerde canlı ağırlık ve vücut ölçüleri tespit edilmiştir. Ayrıca çiftleştirme ve doğum bilgilerine dayanarak üremeye ilişkin parametreler Çalışmada; Ankara keçilerinde canlı ağırlığın ortalama 34 kg olduğu ve yaşa göre 31-38 kg arasında değiştiği belirlenmiştir. Alman vücut ölçümlerinden vücut uzunluğu 58-62 cm, cidago yüksekliği 56-60 cm, göğüs genişliği 15-18 cm, sırt yüksekliği 55-60 cm, sağrı yüksekliği 58-62 cm, göğüs çevresi 71-79 cm ve but çevresi ise 35-45 cm aralığında belirlenmiştir. Doğum ağırlığı ise 2.5-3.0 kg seviyesinde gerçekleşmiştir. Oğlaklardan hesaplanan yaşama gücünün ö.aylık yaşa kadar geçen sürede %72-91 arasında değiştiği saptanmıştır. Doğum ağırlığı ile 6. ay ağırlığı arasındaki ilişkinin ifadesi olan korrelasyon katsayısı 0.565 seviyesinde tespit edilmiştir. Tiftik verimi ise üzerinde çalışılan sürüde 1.5-2.5 kg olarak belirlenmiştir. 2000, 69 saya ANAHTAR KELİMELER: Ankara keçisi, ırk özellikleri, üreme özellikleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis A RESEARCH ON VARIOUS DESCRIPTIVE BREED CHARACTERISTICS OF ANGORA GOATS İrfen DAŞKIRAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Sciences Supervisor: Prof.Dr.Mehmet ERTU?RUL In this research, parameters of growth, development and breed characteristics of Angora goats, being genetic resource for Turkey and having an important impact on Turkish economy for a long time, were determined. Body weights and measurements collected in different periods from the flock of Angora goats in Yerköy Animal Research Enstitute, Ministry of Agriculture and Rural Affairs were evaluated and effects of factors on these traits were estimated. This experiment started in the breeding season of 1995 by determining live weight of all female breeding animals and continued the end of 1997. During this research, live weights and body measurements of breeding goats and kids born in different seasons in 1996 were determined. In addition, parameters for reproductive performance were estimated by using mating and birth records. Angora goat's average live weight, varying between 31 kg and "38 kg for different ages, was found 34 kg. Body length, withers height, heart girth, back hight, circumference of heart girth and thigh circumference were computed 58-62 cm, 15-18 cm, 55-60 cm, 58-62 cm, 71-79 cm and 35- 45 cm respectively. Also birth weight was found 2.5-3.0 kg. The living performance of kids was determined %72-91 until 6 months age.. The correlation coefficient between birth weight and 6a month weight was estimated 0.565. Mohair yield in this flock was found 1.5-2.5 kg. 2000, 69 pages