Doğa korumada sürdürülebilir bir yaklaşım, ekolojik ağların belirlenmesi ve planlanması: Çeşme-Urla yarımadası örneği
Identification and planning of ecological networks as a sustainabile approach in nature conservation; the case of Çeşme-Urla peninsula
  1. Tez No: 213984
  2. Yazar: ÇİĞDEM COŞKUN HEPCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLENT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik ağ, ekolojik koridor, çekirdek alan, Çeşme-Urla yarımadası, Ecological networks, core areas, spatial linkages, Çeşme-Urla Peninsula, Turkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Özellikle turizmin yörede gelişmesiyle birlikte ivme kazanan arazi kullanım değişimlerinin yarattığı baskı altında kalan ve doğal değerlerinde bozulmalar yaşayan Çeşme-Urla Yarımadası araştırma alanı olarak seçilmiştir. Bu bozulmalara bir önlem olarak yörede Türkiye'de daha önce pek fazla tartışılmamış olan bir yaklaşımla, ekolojik açıdan önemli doğal peyzajlar/habitatlar ortaya konulmuş (core areas) ve aralarındaki mekansal-işlevsel bağlantılar/koridorlar analiz edilmeye ve tanımlanmaya çalışılmıştır.Araştırmada; çekirdek alanların belirlenmesine yönelik 14 ve ekolojik koridorların tanımlanmasına yönelik olarak 21 değişik parametreyi analiz etmek üzere iki farklı CBS temelli model oluşturulmuştur. Tüm analizler bu modeller temelinde ArcGIS 9.2 Image Analysis, 3D Analyst ve Spatial Analyst modüllerinde, 10 metreye örneklenen grid verilerilerle yürütülmüştür.Analizler sonucunda 6 adet çekirdek alan ve bu alanlar arasında 36 farklı ekolojik koridor alternatifi tanımlanmıştır. Bu temelde, bölgede doğal peyzajların/habitatların ve yaban hayatının korunması yönünde planlama ve yönetim önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is Çeşme-Urla Peninsula where habitat fragmentation and loss has become an important matter of concern by threatening biological diversity in recent decades. The fragile natural habitats in the study area are subjected to anthropogenic pressures and alterations due to ongoing land use changes. Therefore, ecological networks, as an appropriate way to deal with habitat fragmentation and loss and to improve the ecological quality, are identified in the study area as one of the early attempts in the country. In this sense, core areas and ecological linkages as primary components of ecological networks, are established based on sustaining natural habitats.GIS-based two different models are created to identify core areas and to facilitate the ecological connectivity. The modeling process for core areas and corridors has combined 14 and 21 different parameters respectively. The parameters are used as environmental inputs in these models and all analyses are materialized in ArcGIS 9.2 using grid functions of Image Analysis, 3D Analyst and Spatial Analyst modules.As a result, 6 core areas and 36 corridor alternatives are materialized. Furthermore, some recommendations for implementation and management of the proposed ecological networks are revealed and discussed in this study.