7-11 yaş grubu çocuklarında keman eğitimi
Violin education of children between 7-11 years old
- Tez No: 214438
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DOLUNAY AKGÜL BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Violin, Violin Education, Method Books
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu arastırma, ülkemizde 7-11 yas grubu çocukları için kemana baslangıç asamasında verilen keman egitiminde kullanılan yöntem, teknik ve metot kitapların, çocukların yas ve bireysel özelliklerine uygun olarak seçilerek keman egitiminin, amacına dönük olarak sonuçlandırılabilmesi amacıyla yapılmıstır. Bu amaçla 2006?2007 egitim-ögretim yılında 7?11 yas grubu çocuklarına keman egitimi veren, yarı zamanlı ögretim gerçeklestiren devlet konservatuarları, evren olarak alınmıstır. Bu konservatuarlardan en köklüleri olan Ankara ve stanbul illerindeki Bilkent Üniversitesi Devlet konservatuarı, Hacettepe Devlet konservatuarı, stanbul Devlet konservatuarı ve Mimar Sinan Üniversitesi Devlet konservatuarı'nda ulasılabilen 7?11 yas grubuna keman egitimi veren on üç ögretim elemanı ve keman egitimi için metot kitabı yazmıs iki keman egitimcisi ise arastırmanın örneklem grubu olarak belirlenmistir. Bu arastırmada, iki farklı arastırma deseni (modeli) kullanılmıstır. Arastırmanın kuramsal temeller bölümünde yer alan 7-11 yas grubu çocuklarının ögrenme stilleri ve bu yas grubunun gelisim ve ögrenme özellikleri arastırılırken iv kaynak tarama deseni(modeli) kullanılmıs ve arastırmanın alt problemlerine uygun olarak da durum çalısması deseni kullanılmıstır. Arastırmada veri çesitleme stratejisine yer verilmistir. Konu ile ilgili yayımlanmıs kaynaklar, makale, dergi, tez çalısmaları incelenmis; nitel arastırma yöntemlerinden görüsme kullanılırken, arastırmacı notları, uzman görüsleri ve ders ile ilgili ögretmen tarafından hazırlanmıs dokümanlar arastırmaya yön vermistir. Arastırmanın veri analizinde, nitel arastırma analizi türlerinden içerik analizi kullanılmıstır. Yapılan gözlem ve görüsmeler kodlanarak ortak temalar olusturulmus ve çıkan örüntüler tablolar halinde sunulmustur. Arastırma verilerinin degerlendirilmesi sonucunda, keman egitimcilerinin derslerinde uyguladıkları yöntem ve teknikleri çocugun, yetenegine, amacına, aile tesvigine göre belirledikleri; çogunlukla kendi keman egitimlerinde görmüs oldukları ögretim yöntemlerini, metot kitaplarını, materyalleri kullanarak keman egitimi yaptıkları; Yöntemler bileskesi? olarak tanımlanan metot kitabının 7-11 yas grubu çocuklarında baslangıç asamasına uygun olarak, resimler, renkler, sekiller, anlatımlar ve çocugun kulagına yatkın parçaların -özellikle iki sesli, piyano eslikli- olması gerektigi ile ilgili ortak görüste oldukları belirlenmistir. Anahtar
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is that the procedure, technic and method books used at the starting step of violin education which is choosen suitable for the violin education with the age and personal specialities of the children who are about 7-11 years old in Turkey. For this reason the state conservatoires, which are giving violin education to the students who are about 7-11 years old in the education semester of 2006-2007, are choosen as the universe for the study. 13 violin instructers who are giving violin lectures for the students about 7-11 years old and 2 violin teachers who have written method books from the consevatoires at Ankara and stanbul like Bilkent University State Conservatoire, Hacettepe State Conservatoire, stanbul State Conservatoire and Mimar Sinan University State Conservatoire, are taken as the sample group of the study. In this study two different research models are used. Learning styles of the children about 7-11 years old at the teorethical bases of study and when the vi development ve learning features of this age group are researched, surce scannig model is used. Situation study model which is proper for the subproblems of research, are used. The strategy of increasing in varieties are placed in this study. The sources, journals, magazines and thesis studies which are related with the subject, are examined; the interview which is qualitative research method is used, the researchers notes, experts thoughts and the documents prepared by the teachers, have shown direction to this study. At the data analyse phase of this study, content analysis which is one of the qualitative research analysis type, has been used. Associated themes are formed by coding performed observations and interviews. The observed patterns are presented with charts. At the final of the evaluation of study datas, the performed methods and technics by violin teachers are characterized according to the ability, purpose and family situation of children. These teachers are giving education by using materials, methods and books which are used during their violin education. The method book which is called as ?Methods Resultant? should have to be proper at the starting step of children about 7-11 years old with pictures, colors, shapes, explanations and - especially two sound with piano - tendency of child?s familiar songs.