Lise 2 öğrencilerinin kimya dersinde başarıları ve tutumları üzerine bilim şenliklerinin etkisinin incelenmesi
The study of the effects of the science fairs on the success and behaviours towards chemistry
  1. Tez No: 214520
  2. Yazar: ŞULE ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKİF ŞENELT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim Şenlikleri, Bilim Fuarları, Kimya Öğretimi, Yeniden Yapılandırıcı Yaklaşım, Science fairs, chemistry education, constructivist approach
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı; öğrencilerin kimya dersindeki başarılarını artırmada ve kimya dersine olan tutumlarını geliştirmede bilim şenliklerinin etkisini incelemektir.Bu çalışmanın örneklemini Ankara Pursaklar Lisesi Lise 2. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Çalışma 2006-2007 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde yapılmıştır. Araştırma yaklaşık altı haftalık sürede tamamlanmıştır. Rasgele seçilmiş olan 16 öğrenciye, 30 sorudan oluşan bütün kimya konularını kapsayan ön test uygulanmıştır. Testin sonunda öğrencilerin kimya konularında çok eksik oldukları tespit edilmiştir.Ayrıca, aynı öğrencilere uygulamadan önce tutum ölçeği testi uygulanmış, öğrencilerin kimya dersi konularını sevmedikleri, kimya dersinden uzak durdukları belirlenmiştir.Bu gruptaki öğrenciler bir sonraki aşamada bilim fuarına götürülerek, öğrencilerin kimya konularını görsel olarak anlamaları, konuları anlamlandırmaları sağlanmıştır. Araştırmanın etkisini belirlemek üzere hemen arkasından son test uygulaması ve tutum ölçeği testi yapılmıştır.Testlerin ve tutum ölçeklerinin analizi için istatistik biliminden yararlanılmıştır. Analiz sonuçları bilim şenliklerinin, öğrencilerin kimya dersindeki başarılarına ve kimya dersine olan tutumlarına olumlu etki yaptığını göstermiştir.Ayrıca 4 öğrenci ile mülakat yapılmıştır. Bu mülakatlar sonucunda öğrencilerin, kimya dersine görsel çalışmalar, projeler eşliğinde daha istekli oldukları ve bu gibi bilim fuarlarına katılmak, aktif olarak bilimle uğraşmak istedikleri belirlenmiştir.Sonuç olarak bilim fuarlarının, kimya dersinin öğrenilmesinde ve öğrencilerin kimya dersine olan tutumlarında olumlu etkiler yarattığı belirlenmiştir. Bütün bu bulgulardan, bilim fuarlarının okullarda gerçekleştirilebileceği, bu fuarların öğrencilerin kimya konularını öğrenmelerine ve kimya dersine olan tutumlarının gelişmesine olumlu etki yaratacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of these studies is to observe the behaviors towards the chemistry in science fairs and to change their success in chemistryAnkara Pursaklar High the 10th grade students in Ankara Pursaklar High School constitute the examples of these studies. The work on it was carried out in the spring term of 2006-2007 education periods. The research was completed in about six weeks. The randomly chosen 16 students took a 30 question test which included the subjects of chemistry. The test showed that the students locked most of subjects of chemistry. Besides, the same student took a behavior test towards chemistry which showed that they didn?t like chemistry and wanted to stay away from it.The students in this group were taken to science fair and shown the visual lessons which made them understand the subject easily.To determine the effect of the research, the final test was given to the students. We made use of science of statistics in order to analyze the behavior scale.The results of analyses showed that the science fairs had made a positive contribution to their success in chemistry and to their behaviors towards chemistry after those four students were interviewed. As a result of these interviews, the students were observed to be keen on visual studies in chemistry lessons with welt prepared projects and they said they wanted to participate in science fairs actively. As a result, a science fairs produced quite an effect on the students? behaviors towards chemistry.After all these observations, it was concluded trust the science fairs could be carried out in school, which would make a positive contribution to their learning chemistry behaviors towards chemistry.