Proje finansmanı uygulamaları ile bir sektörün geliştirilmesi (Hidro elektrik santral uygulaması)
Development of a sector by project finance (Hydroelectric power plants)
  1. Tez No: 214619
  2. Yazar: MEHMET Aİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Finansmanı, Hidro Elektrik Santraller, Project Finance, Hydroelectric Power Plants
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çalışmamızın ilk bölümünde proje finansmanı kavramı ve metodolojisi hakkındagenel ve tanıtıcı bilgiler verilmektedir. Proje finansmanın tanımı, proje finansmanıuygulamalarında sıklıkla kullanılan terminolojiler ile proje finansmanınınuluslararası finans ve yatırım çevrelerinde nasıl ele alındığını ve uygulamatekniklerini de içeren kapsamlı bir bölümdür.Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, ilk yatırım maliyeti diğer sektör yatırımlarınagöre oldukça fazla, yatırımın kendisini geri ödeme süresinin de daha uzun olduğu vedünyada proje finansmanı uygulamaları ile hayata geçirilen yatırımlar arasındaönemli bir yer tutan Hidro Elektrik Santralleri ile ilgili bir çalışma yapılmıştır.Burada, örnek bir Hidro Elektrik Santral (HES) projesinin, proje finansmanıuygulaması ile değerlendirilmesi ve bu çalışma ile projenin hayata geçirilebilmesiiçin ihtiyaç duyduğu, uzun vadeli finansman kaynağının yurtdışı piyasalardan teminedilerek tesisin ekonomiye kazandırılması ele alınmıştır. Bu örnek çalışmada yerverilen konular, uzun vadeli fon sahibi kreditörlerin genellikle dikkate aldığıkonulardır. Proje finansmanı değerlendirme raporu olarak isimlendirilebilecek budoküman, hayata geçirilmesi planlanan yatırımın uygun vade ve maliyetle gerekli fonkaynaklarını temin edebilme kabiliyetinin olup olmadığına yönelik sonuçlar içerir.Bu uygulamada yer verilen değerlendirme raporu, Ülkemizin HES potansiyeli vebunların değerlendirilmesi konusunda bazı sonuçlar çıkarmamızı sağlayacaktır.Sonuçta, Ülkemizdeki potansiyel HES yatırımlarının proje finansmanı uygulamalarıile faaliyete geçirilmesi neticesinde enerji sektörüne ve ülke ekonomisine ne kadarkatkı yapılabileceğini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
A general outlook is provided on project finance concepts and its methodologies atthe beginning of our work. Definition of project finance, project finance terminologythat is widely used by investment and financial professionals and commonly usedproject finance application techniques in international arena are also discussed indetail.In the following parts of our work, construction and operation of hydroelectric powerplants is analyzed as being one of the most common application areas for projectfinance. As compared to some others, hydroelectric power plant projects requirehuge amounts of initial capital investment and longer payback periods. Within ourapplication work, a mid-scale and run-of-the river type hydroelectric power plantinvestment project is analyzed. In this example, necessary financing is provided bylimited-recourse project finance and shareholders? equity. The topics discussedwithin this example are general project finance subjects and covered by all long-termloans lending financial institutions. The report prepared after appraisal named?Project Appraisal Report? contains necessary information about eligibility of projectfor making long-term lending for construction works and working capital needs. Webelieve that this sample project will provide important implications for hydroelectricpotential of Turkey and will be a good reference to emphasize the size of the idlecapacity.Finally, in conclusion section; annual opportunity cost of potential hydroelectriccapacity of Turkey is estimated; and it is expected that these potential projects caneasily be taken into operation by using project financing techniques.