The Nature of Hungary's comparative advantage: 1975-88
  1. Tez No: 21506
  2. Yazar: KATALİN ZAİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hungary's 1968 Reform, Comparative Advantage, Revealed Compara tive Advantage. : t C I U *
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET DIŞ TİCARETTE MACARİSTAN'IN MUKAYESELİ ÜSTÜNLÜĞÜ: 1975-1988 KATALIN ZAIM Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Y. Doc. Dr. Fatma Taşkın Haziran 1992. 33 Sayfa Bu çahşmanın amacı Macaristan'ın 1975-88 dönemindeki dış ticaret performansının Açıklanan Mukayeseli üstünlükler tekniği ile incelenmesidir. Macaristan 1968 yılında Yeni İktisadi Mekanizma olarak da bilinen rekabete ve ticarete yönelik reformları sunan ilk merkezi planlı ekonomi olmuştur. Çalışmanın sonuçlan, sınai makine ve teçhizat, gıda ürünleri ve sınai tüketici malları ticaretinde Macaristan'ın mukayeseli üstünlüğün ü göstermektedir. Ancak, aynı üstünlük kimyevi maddeler, inşaat malzemeleri, gübre, lastik, hammaddeler, yeşil sebze ve hayvani ürünlerde görülmemektedir. 't
Özet (Çeviri)
The Nature of Hungary's Comparative Advantage: 1975-88 Katalin Zaim June 1992. Abstract In this work the aim is to analyze the Hungarian Foreign Trade perfor mance during the period 1975-88 by using the Revealed Comparative Ad vantage (RCA) methodology. Hungary was the first centrally planned econ omy to introduce market - oriented reform, in 1968. This reform was called the New Economic Mechanism (NEM). The reform consisted of: price reforms, liberalized trade with the western economies, institutional reforms in the area of banking and taxation. The results of this study indicate that Hungary revealed comparative ad vantage in commodity groups such as: industrial machinery and equipment, foodstuffs and industrial consumer goods; and revealed comparative disadvan tage with commodity groups such as: chemicals, building materials, fertilizers, rubber and raw materials öf vegetable and animal origin, in her overall trade in the world.