Dede Korkut hikâyelerindeki fiillerin birleşim değerleri
The state of verbs' valency usage in Dede Korkut stories
  1. Tez No: 215644
  2. Yazar: VİLDAN EMRE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dede Korkut Hikâyeleri, fiil, tamlayıcı, birleşim değeri, Dede Korkut stories, verb, phrase, valency
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada, Türk dili ve kültürü araştırmaları açısından son derece önemli olan Dede Korkut Hikâyeleri'ndeki fiillerin birleşim değerini oluşturan tamlayıcı durumları incelenmiştir.Çalışmanın Giriş bölümünde Dede Korkut Hikâyelerinin tarihi dönemi, dil özellikleri ve Türk dili ve edebiyatı içindeki yeri hakkında bilgiler verilmiş, fiil tamlayıcı ilişkisi üzerinde durularak çalışmanın yöntemi ve fiillerin tamlayıcı özellikleriyle ile ilgili bazı notlar sunulmuştur.İnceleme bölümünde eserdeki fiiller, alfabetik sıraya göre dizilerek tamlayıcılı olup olmadığına, tamlayıcı sayına, aldığı hâl ekli tamlayıcılara göre ilgili araştırmadan tespit edilen cümlelerle örneklendirilmiştir. Fiillerin tamlayıcılı kullanımları yükleme, yönelme, bulunma, ayrılma ve vasıta hâli ile oluşturulan yapılar olarak belirlenmiş ve kullanıldığı bütün hâl ekli tamlayıcılar tablo şeklinde gösterilmiştir.Sonuç bölümünde eserdeki fiil tamlayıcı ilişkisi konusundaki tespitler maddeler hâlinde ortaya konulmuştur.Kaynaklar bölümünde ise çalışma sırasında faydalanılan kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the state of verbs? phrase usage that builds valency is studied in Dede Korkut stories, which is an extremely important work in Turkish languge and culture.In Introduction section, the historical period of Dede Korkut stories, its gramatical features and its importance in Turkish language and litarature are explained; also the method of the study is clarified by referring and explaining to the verbs? phrase usage. Some notes are presented about the features of verbs? phrase usage.In Examination section the verbs in the work are ordered alphabetically and whether they are with a phrase or not, if so the number of phrases each verb has, and the case of those phrases are analysed and then illustrated with sentences taken from the work. It is clarified that; the phrases of the verbs are created by; charging, heading towards, being present, leaving and transportation modals and all those phrases with case are shown on a table.In Conslusion section; the findings about verb-phrase relationship in the work are determined item by item.Finally in index section; the works we have benefitted from are determined.