Otistik bireylere adı söylenen giysiyi gösterme becerisinin öğretiminde bilgisayar aracılığıyla sunulan eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği
The effectiveness of simultaneous prompting procedure presented by computers on teaching the skill of naming the items of clothing to individuals with autism
- Tez No: 215668
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İLKNUR ÇİFCİ TEKİNARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar aracılı öğretim, eşzamanlı ipucuyla öğretim, otizm, Computer assisted learning, simultaneous prompting procedure, autism
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada, otistik özellik gösteren bireylere adı söylenen giysiye ait resmi gösterme becerisinin öğretiminde bilgisayar aracılığıyla sunulan eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği araştırılmıştır. Ayrıca bu çalışmada, araç-gereçler arası genelleme etkisi ve öğretim sona erdikten 1, 3, ve 4 hafta sonra kalıcılık etkisi araştırılmıştır.Tek-denekli araştırma modellerinden, denekler arası çoklu yoklama modeli ile tasarlanan araştırma, yaşları 8 ile 12 arasında değişen ve otistik özellik gösteren üç öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada, her deneğe beş giysi öğretilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni, adı söylenen giysiyi bilgisayar mönitörüne parmağıyla veya eliyle dokunarak gösterme davranışıdır. Bağımsız değişkeni ise bilgisayar aracılığıyla sunulan eşzamanlı ipucuyla öğretimdir. Araştırmada, yoklama, öğretim ve izleme oturumları, bilgisayar aracılığıyla gerçekleştirilirken, genelleme oturumlarında bilgisayarda yer alan resimlerin yerine resimli kartlar kullanılmıştır.Araştırmanın bulguları, bilgisayar aracılığıyla sunulan eşzamanlı ipucuyla öğretimin, otistik özellik gösteren bireylere adı söylenen giysiye ait resmi gösterme becerisinin öğretiminde etkili olduğunu ve öğretim bittikten 1, 3, ve 4 hafta sonra öğrenilenlerin kalıcılığının korunduğunu gösterir niteliktedir. Aynı zamanda, öğretimi yapılan beceriyi, farklı araç gereçlere genelleyebildikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed for individuals with characteristics inherent in autism to examine the effectiveness of simultaneous prompting procedure presented by computers on identifying the items of clothing that were named. The study also examined the generalization effect across materials and maintenance sessions were conducted 1, 3 and 4 weeks after the instruction had stopped.The experimental design of the study was multiple probe design across three subjects who were students between 8-12 years of age with characteristics of autism. Five items of clothing were taught to each subject in the study. The dependent variable of the study was the behaviour of pointing to the right item of clothing by touching the screen by hand or finger. The independent variable of the study was the use of simultaneous prompting procedure presented by computers. There were probe, instruction and observation sessions in the study which were undertaken by the use of computers as well as generalization sessions that used picture cards instead of the computer pictures that were used before.The findings of this study showed that simultaneous prompting through computers was an effective instructional procedure in teaching the individual with autistic features to identify the picture of clothing items that were named. It was also evident that simultaneous prompting procedure was effective in maintaning what was learned 1, 3 and 4 weeks after the instruction had stopped. At the same time, the individuals in the study could geeneralize the skill across materials.