Türk vergi sisteminde kurumlar vergisinin vergi hasılatına etkisi
The effect of corporation tax to tax revenue in Turkish tax system
  1. Tez No: 215686
  2. Yazar: RABİA ÇOBAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Hâsılatı, Vergi Yükü, Kurumlar Vergisi, Eski ve YeniKurumlar Vergisinin Karşılaştırılması, Tax, Tax Revenue, Tax Load, Corporation Tax, Compare of Old and New Corporation Tax
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Vergi zaman içinde kavram ve anlam olarak çeşitli değişiklikler geçirmiş; farklıtanımlar yapılmıştır; mali, iktisadi, sosyal, hukuki, politik, hatta ahlaki yönleri ilekurumsallaşmış sağlam bir düşünce sistemine kavuşmuş bir kavramdır. Vergi tarih boyuncaçok çeşitli faktörlerin etkisi ile şekillenmiş, çeşitli aşamalardan geçmiş bir olgudur. Aslındavergi diğer sosyal olaylar gibi toplumun iktisadi yapısının, siyasi rejim ve hukuk sistemleriningelişmesine göre değişmiş ve yeni bir anlam kazanmıştır.Türkiye'de kurumların gerçek kişilerden ayrı olarak vergilendirilmesi, birçok Avrupaülkesini takiben 1950 yılında mümkün olmuştur. O dönemde gerçekleştirilen vergireformunun bir parçası bugün hala uygulanmakta olan 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunukabul edilerek 01.01.1950 yılından itibaren yürürlüğe girmiştir. Günümüze kadar bu Kanundaönemli değişiklikler yapılmasına rağmen Kanunun temel çatısı aynı kalmıştır. 1950 yılındanbugüne kadar 55 yıldır çeşitli ek ve değişikliklerle ve 80'i aşkın maddesiyle yürürlükte kalan5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, dünya ölçeğinde yaşanan politik ve ekonomik oluşumve dönüşümlerin ve küreselleşme olgusunun ışığında ve ülkemizin AB ile bütünleşme ve tamüyelik müzakereleri aşamasında nihayet derli-toplu ve çağdaş bir yapıya kavuşturulmayaçalışılmaktadır. 01.06.2006 tarihinden itibaren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu kabuledilmiştir.Kurumlar Vergisi gelecek yıllarda bu yeni hali ile daha faydalı/hâsılatı artırıcı etkileriolacağı söylenebilir. Kurumsallaşmaya teşvik sağlayacağı düşünülmektedir. Vergi oranınınindirilmesi uluslar arası ve yerli piyasalarda rekabet gücümüzü arttıracağı beklenmektedir. Ekolarak vergisel düzenlemelerin yanında sosyal güvenlik kesintilerinin maliyet unsuru olarakişletmelere olan yükünün azaltılması gerekmektedir. Kurumlar Vergisi' nin sosyal, mali veiktisadi boyutta önemli bir maliye politikası aracı olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tax varied as concept and meaning in time, different definitions were made about it; in term of its financial, economic, social, judicial, political even ethical aspect, it is a concept which was institutionalized and reached to a strong system of thought. Tax is a matter of fact which took shape with the affect of various factors and went through various phases throughout history. In fact tax, like the other social events varied and had a meaning according to the devolepment of community?s economic structure, political regime and judicial system.Following most of european countries in 1950, taxing the institutes apart from natural person in Turkey was possible. 03.06.1949 dated and 5422 numbered corporate tax law was acknowledged, which was a part of tax reform in that term and still valid today and it became valid dated from 01.01.1950.Although there had been made important changes on the law, its base structure remained same. 5422 numbered Corporate Tax Law which is valid with its additions, changes and almost 80 articles for 55 years from the date of 01.01.1950 up to the present, is being attemptted to bring into well cordinated and modern form in the light of politic and economic development-cycle and globalisation phenomenon in the world scale and in the phase of integration and full membership negotation with European Union.