İdarenin parasal yaptırımları
Administrative fines
- Tez No: 215796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ SANCAKDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Parasal Yaptırımlar, İdari Yaptırımlar, İdarenin Parasal Yaptırımları, fine sanctions, administrative sanctions, administrative fines
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Günlük yaşamımızda önemli bir yere sahip olan idarenin parasal yaptırımları, son dönemde özellikle Ceza Hukuku'nda yaşanan gelişmeler nedeniyle öne çıkmıştır. Bu alandaki gelişmeleri takip ederek konu üzerinde ayrıntılı bir inceleme yapmak da büyük önem arzetmektedir.Çalışmamızın Birinci Bölümü'nde, öncelikle, yaptırım ve idari yaptırım kavramları ile bunların hukuki niteliği ve hukukumuzdaki yerleri üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede yaptırımın temelleri ve gerekliliği, idarenin parasal yaptırımlarının yaptırımlar içerisindeki yerine de değinilmiştir. İdarenin parasal yaptırımlarının hukuki niteliğinin şekillendirdiği İdari Ceza Hukuku Meselesi'ne ve bu tartışma çerçevesinde İdari Ceza Hukuku'nun varlığı ve yokluğu sorunu üzerinde durulmuştur. Birinci Bölüm'de son olarak, idarenin parasal yaptırımlarının ne tür özelliklere sahip olduğuna değinilmiştir.Çalışmamızın İkinci Bölüm'ünde, idarenin parasal yaptırımlarının belirlenmesi, bu belirlemede esas alınan temel kıstaslar; idarenin parasal yaptırıma karar verme ve uygulama yetkisi; idari para yaptırımı kararının içeriği, idari para yaptırımının uygulanmasının sonuçlarına değinilmiş; idarenin parasal yaptırımlarının türleri üzerinde de ayrıca durulmuştur.Hukukumuzda `kabahatlerin suç olmaktan çıkarılması karşısında idarenin parasal yaptırımları' konusu da ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konudur. Bu çerçevede çalışmamızda, kabahatlerin suç olmaktan çıkarılması ve parasal yaptırımlar da dahil olmak üzere, idari yaptırımlara tabi kılınması da değerlendirilmiştir.Çalışmamızda Üçüncü Bölüm'ünde, idarenin parasal yaptırımlarının yargısal denetimi üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda, çalışma boyunca izahatına çalışılan ve uygulanma usullerine değinilen idarenin parasal yaptırımları karşısında, bunlara maruz kalanların hangi hukuki yollara başvurabileceklerine değinilmiştir.Çalışmamızda Sonuç Bölümü'nde de yapılan değerlendirmeler ve görüşler çerçevesinde bazı sonuçlara varılmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Administrative fines which are important in our daily lives , has sticked out with by the developments on penal law. It is very important having a detailed determination on this topic by following the developments on this area.In the fırst chapter of our study, first, terms of sanction and administrative sanction and jural natures and importance of these in our law are mentioned. In this context, basis and necessity of sanction and place of administrative fine between sanctions are also mentioned. Administartive penal law formed by jural nature of administrative fines and hence this discussion, problem of existence and absence of admisitrative penal law are focused on. Consequently in the first chapter, natures of administrative fines are discussed.In the seconda chapter of our study, setting of administrative fines, deciding on a administrative fine and application of this, criterias viewed on this setting, authorization of basic administration on deciding on a administrative fine and application of this, criterias viewed on this setting, concept of administrative fine decision, conclusions of application of administrative fines are mentioned and species of administrative fines are also focused on.In our law, topic of ? administrative fines against abolishing of depts from crimes? is needed to be determined detailed also. In this context, administrative sanctions involving administrative fines and administrative fines against abolishing of depts from crimes are also discussed.In the third chapter of our study, jural audition of administrative fines is also mentioned. In this context, what one should do is also mentioned in a condition of facing wtih such administrative fines and types of its applications mentioned in whole study .In conclusion of our study, we tried to have some results in the light of points of view and evaluations done.