Farklı gübre dozlarının bazı serin ve sıcak iklim çimlerinin yeşil alan performanslarına etkisi
Effect of different fertilizer levels on some cool and warm season turfgrass on turf performances
  1. Tez No: 215954
  2. Yazar: ALİ SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Serin İklim Çimleri, Sıcak İklim Çimleri, Karışım Oranları, Çim Kalitesi, Kompoze Gübre Dozu, Cool Season Turfgrass, Warm Season Turfgrass, Mixture Rate, Turfgrass Quality, Combined Fertilizer Level
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
5 kg/da/yıl) Lolium perenne ve Festuca arundinacea'nın yalın ve karışık ekimlerinde, Bayındır/İzmir koşullarındaki yeşil alan performanslarına etkisi incelenmiştir. Yürütülen ikinci bir tarla denemesinde Cynodon dactylon, Paspalum vaginatum, Zoysia japonica, Pennisetum clandestinum ve Stenotaphrum secundatum sıcak iklim çimlerinin yeşil alan performansları karşılaştırılmıştır. 2004-2008 yılları arasında Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu'nun deneme tarlalarında yürütülen çalışmalarda; dm2 deki sürgün sayısı, yabancı bitki oranı, kışa dayanıklılık, genel görünüm, doku, renk, kaplama derecesi, yeşil ot verimi, kuru madde oranı, kuru madde verimi, yaş kök verimi, kök kuru madde oranı, kök kuru madde verimi ve uyku süreci (dormansi) özellikleri ele alınmıştır.Elde edilen bulgulara göre, bölgenin milli-tınlı süzek topraklarında yoğun gübrelemeye gereksinim duyulduğu ve 50 kg/da/yıl kompoze gübre dozunun, yalın veya yoğun Festuca arundinacea içeren karışımlarda en iyi sonucu verdiği saptanmıştır. Paspalum vaginatum, Zoysia japonica ve Stenotaphrum secundatum türlerinin denemeye alınan diğer sıcak iklim çim bitkilerinden daha başarılı performans gösterdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of different combined fertilizer (%12 N + %12 P + %12 K + %20 Hümik Acid + % 0.1 Fe + % 0.1 Zn and % 0.1 Mn) levels on the turf performances of pure or mixed sown Lolium perenne and Festuca arundinacea were tested under Bayındır / İzmir ecological conditions. In a second experiment, turf performances of some warm season turfgrasses (Cynodon dactylon, Paspalum vaginatum, Zoysia japonica, Pennisetum clandestinum and Stenotaphrum secundatum) were compared. Properties such as tillering, weed invasion, cold resistance, turf quality, texture, color, cover, green matter yield, dry matter content and yield, fresh root yield, root dry matter content and yield and dormancy period were also tested.Results of experiments indicated that, intensive fertilizer treatment was necessary in the loamy and sparcely textured soils of the area and 50 kg/da/year combined fertilizer treatment provided the best result in the plots pure sown or Festuca arundinacea rich mixtures. Paspalum vaginatum, Zoysia japonica and Stenotaphrum secundatum displayed better performances compared to other warm season grasses tested.