Ontoloji tabanlı personel alım sisteminde ağ servislerinin tasarlanması ve uygulanması
Design and implementation of web services in ontology based recruitment system
  1. Tez No: 216265
  2. Yazar: ATİLLA ÖZPALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAŞİT KÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Anlamsal Web, Ontoloji, Ağ Servisleri, Personel Alımı, Semantic Web, Ontology, Web Service, Recruitment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
İş dünyası her geçen gün süreçlerinin daha büyük bir bölümünü internet üzerine taşımaktadır. Personel alım süreçleri de bu gelişimin paralelinde internette yoğun olarak yer almaktadır. Günümüzde iş dünyasının iş ilanlarını yayınlamak ve iş arayan kişilerin kendilerine en uygun pozisyonu bulmak için en yaygın olarak kullandıkları ortam internettir. Bu nedenle internet üzerindeki insan kaynakları sitelerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır.İnternetin insanlar tarafından bilgiye ulaşmak için çok etkin bir araç olarak kabul edildiği, hızlı gelişiminden ve içerdiği bilginin sürekli olarak artmasından anlaşılmaktadır. Bu durum bir çok bilgiye ulaşmak için avantajlı olarak değerlendirilebilir, ancak bilginin büyük bir hızla artması doğru bilgiyi bulmayı güçleştirmektedir. Gelecekte daha fazla sorun yaratacağı öngörülen bu durum karşında başta W3C olmak üzere bir çok kuruluşun ve önde gelen bilişim şirketlerinin önerisiyle ?Anlamsal Web? çözümü sunulmuştur.Bu tezde geliştirilen uygulama ile, firmalar tasarlanmış olan personel alım ontolojisini kullanılarak iş ilanı yayılayabileceklerdir. İş arayan personel adayları, bu iş ilanları arasından kendilerine uygun olan pozisyona başvuracaklardır. T.C. kimlik numarası kullanılarak yapılan bu başvuru sırasında, uygulama devlet kurumlarının sağladığını varsaydığımız web servislerini çağırarak adayın bilgilerini toplayacaktır. Devlet kurumlarından bilgileri toplanan adayların başvurdukları pozisyona uygun oldukları durumda başvurusu kabul edilecektir. Adayın bilgilerinin pozisyona uygun olmadığı durumda adayın uygun olmayan bilgisini içeren bir açıklamayla başvuru olumsuz olarak sonuçlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, business world has carried most of the operations and work prosesses on the Internet. In a parallel manner with this advancement, recruitment prosesses take place on the web heavily. Internet is the most common environment for companies to publish open positions or search the best suitable jobs for job seekers. Because of this inclination, the number of the deployed human resource sites increases day by day.We may conclude that people has accepted the internet as the most efficient tool for reaching information because of its fast evolution and the continuously enlargement of information in it. This situation looks like an advantage for reachig huge information but the enlargement of information makes difficult to find the correct information. In the future, the problem will likely to be more critical. To solve this problem which will possibly result in many important problems, especially W3C and many other foundations and leading IT corporations come with the solution ?Semantic Web?.In the thesis, companies can publish their open positions by using the recruitment ontology which we have designed. Also job seekers can appeal to suitable positions which are published. Candidates realized this appeal by using their Turkish Republic identity number. During this appeal, our application collects information about candidate by using web services which are pretended to be published by government institutions. Candidates, whose information is collected from government institutions, are accepted if his information is suitable for the position. If candidate?s information is not suitable for position, we finalized the appealing process and represent the non suitable information of candidate.