Zemin etütlerinde geoteknik ve jeofizik yöntemlerin kullanılması ve dikkat edilmesi gereken hususlar
Geotechnical and geophysical methods used in soil investigations and matters need to be concerned
- Tez No: 216264
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Geophysics Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: geoteknik, jeofizik, kayma dalgası hızı, zemin etüdü, geotechnic, geophysic, shear wave velocity, soil investigation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Mühendislik yapılarının inşa edileceği zeminlere ait zemin parametrelerinin belirlenmesi ancak zemin etüt çalışmaları ile gerçekleştirilebilmektedir. Türkiye'de gerçekleştirilen zemin etüt çalışmaları birçok sebeplerden ötürü yetersiz kalmakta yada yanlış sonuçlar elde edilmesine sebep olabilmektedir. Bu çalışmada, zemin etüt çalışmalarında dikkat edilmesi gereken hususların neler olduğu üzerinde durulmuş; zemin etüt çalışmalarında belirlenen geoteknik ve jeofizik parametreler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu amaçla arazi verileri elde edilerek farklı parametreler arasında korelasyonlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bu verilerin zemin etüt çalışmalarını gerçekleştiren mühendislere ne gibi katkılar sağlayabileceği ve zemin etüt çalışmalarında doğru sonuçlara ulaşabilmek için sağlayacağı faydalar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Soil parameters can be determined by soil investigations. The soil investigations in Turkey may be insufficient or give wrong results because of many reasons. In this study; the relationship between geotechnical and geophysical parameters determined in soil investigations are examined. For this reason; the correlations are developed using field data. What kind of support will the results of this study provide to engineers who perform soil investigations are questioned. Also, the advantages of these results to reach the correct values in soil investigations are examined.