Ankara ilinde (Merkez ilçe) leş üzerindeki Coleoptera faunasının belirlenmesi ve morfolojilerinin sistematik yönden incelenmesi
Determination of Coleoptera fauna on carcass and morphological studies in the point of systematic aspect at Ankara province
- Tez No: 216348
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Adli Entomoloji, Coleoptera, leş, çürüme, süksesyon, Ankara, Beytepe, erkek genital organ yapısı, Forensic Entomology, Coleoptera, carcass, decomposition, succession, Ankara, Beytepe, male genitalia structure
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmada Ankara İli Beytepe Kampüsü'nde, bir yıl süre ile deney alanına konulan 12 adet evcil domuz (Sus scrofa L.) leşi üzerine gelen Coleoptera takımına ait Staphylinidae, Histeridae, Dermestidae, Silphidae, Nitidulidae ve Cleridae familyalarından 40 tür tespit edilmiştir. Bu 40 tür içerisinden leş üzerinde bulunma süresi göz önüne alınarak 22 tanesi önemli olarak belirlenmiştir. Bu türlerin aylara göre dağılımı ve mevsime göre hangi çürüme evrelerinde ne kadar süre ile bulundukları tespit edilmiştir. Önemli sayılan bu 22 tür, sistematik yönden de ele alınmış, tanı anahtarı oluşturulmuş, genel morfoloji ve erkek genital organ yapıları tanımlanmış, erkek genital organ yapısı çizilmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 40 species from Staphylinidae, Histeridae, Dermestidae, Silphidae, Nitidulidae ve Cleridae families of Coleoptera which were found on 12 pig (Sus scrofa L.) carcasses were determined during one year period at Beytepe Campus, Ankara. According to their presence time on carcasses, 22 of these species were accepted to be important. Their distribution over the months and how long on which decomposition stages they were found over the seasons were determined. Diagnostic key was composed and their morphogologies and male genitalia structure were described. The figures of male genitalia was drawn and discussed for these 22 important species.