Ankara ilinde (Merkez ilçe) leş üzerindeki Calliphoridae (Diptera) faunasının belirlenmesi ve morfolojilerinin sistematik yönden incelenmesi
Determination of Calliphoridae (Diptera) fauna on carcass and morphological studies in the point of systematic aspect at Ankara province
  1. Tez No: 216349
  2. Yazar: BURCU ŞABANOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Calliphoridae, Calliphora vicina, Calliphora vomitoria, Phaenicia sericata, Chrysomya albiceps, Adli Entomoloji, domuz leşi, Calliphoridae, Calliphora vicina, Calliphora vomitoria, Phaenicia sericata, Chrysomya albiceps, Forensic Entomology, Pig carcass
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada 2006 Mart ayından başlamak üzere Ankara ili Beytepe Kampüsü'nde domuz leşi üzerindeki Calliphoridae (Diptera) türlerinin ve bu türlerin mevsimsel dağılımlarının belirlenmesi ve morfolojilerinin sistematik yönden incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda bir yıl boyunca çalışma alanına bırakılan 12 adet domuz (Sus socrofa L.) leşi üzerinden Calliphoridae familyasına ait yumurta, larva, pupa ve ergin örnekleri toplanmış ve Adli Entomoloji laboratuarında tanı anahtarları yardımı ile tür teşhisleri yapılmıştır. Elde edilen verilere göre, Ankara ili Beytepe Kampüsü'nde domuz leşi üzerine gelen dört adet Calliphoridae türü tespit edilmiştir. Bu türler; Calliphorinae alt familyasına ait Calliphora vicina ve Calliphora vomitoria, Lucilinae alt familyasına ait Phaenicia sericata ve Chrysomyinae alt familyasına ait Chrysomya albiceps'dir.
Özet (Çeviri)
In this study it has been purposed to determine species of Calliphoridae (Diptera) on pig carcass and seasonal distribution of this species and studies of morphologies in the point of systematic aspect at Ankara province Beytepe Campus from March 2006. In this scope during one year egg, maggot, pupa and adult samples of Calliphoridae family from 12 pig (Sus scrofa L.) carcass which was put in the experiment area has been collected and the species are then identified with identification keys in Forensic Entomology Laboratory. According to acquired informations, four species have been determined over pig carcass at Ankara province Beytepe Campus. These species are; Calliphora vicina and Calliphora vomitoria from subfamily Calliphorinae, Phaenicia sericata from subfamily Lucilinae and Chrysomya albiceps from subfamily Chrysomyinae.