Yarrowia lipolytica ile sitrik asit üretimine etki eden çeşitli parametrelerin incelenmesi ve bazı endojen maya suşlarının sitrik asit üretim kapasitelerinin değerlendirilmesi
Investigation of various parameters affecting citric acid production by Yarrowia lipolytica and assessment of citric acid production capacities of some endogenic yeast strains
  1. Tez No: 216353
  2. Yazar: SEDA KARASU YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TİJEN BOZDEMİR, PROF. DR. Z. YEŞİM ÖZBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Food Engineering, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sitrik asit, maya, Yarrowia lipolytica, kesikli sistem, fermantasyon kinetigi, üreme kinetigi, Citric acid, yeast, Yarrowia lipolytica, batch system, fermentation kinetics, growth kinetics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu arastırmada, ilk olarak bazı endojen maya susları sitrik asit üretim kapasiteleri açısından degerlendirilmis ve aralarından bir Yarrowia lipolytica susunun yüksek miktarda sitrik asit ürettigi belirlenmistir. Çalısmada ayrıca; kesikli bir sistemde, bu yerli sus ve Yarrowia lipolytica NBRC 1658 susunun üreme ve sitrik asit üretim kinetikleri üzerine çesitli parametrelerin etkileri de incelenmistir. Üreme ve sitrik asit üretimi üzerine substrat türü ve baslangıç derisiminin etkilerinin arastırıldıgı çalısmalarda gliserin, fruktoz, glukoz, mannitol ve sakkaroz kullanılmıstır. Yerli sus ile en yüksek sitrik asit derisimi; 65.10 g/L olarak, fruktoz içeren ortamda elde edilmistir. NBRC 1658 susu için ise; en yüksek sitrik asit derisimi glukoz içeren ortamda ve 34.15 g/L olarak belirlenmistir. Her iki sus için de glukoz, fruktoz, gliserin ve mannitolün yüksek derisimlerinde substrat inhibisyonu etkisi gözlenmistir. NBRC 1658 susu ve yerli sus için en yüksek sitrik asit üretimi sırasıyla baslangıç pH'ı 7.0 ve 5.2 olan ortamlarda elde edilmistir. Her iki sus için de en yüksek sitrik asit üretimi 30oC'de ve amonyum klorür baslangıç derisiminin 2 g/L oldugu ortamda elde edilmistir. Fermantasyon ortamında demir, bakır ve mangan tuzlarının kullanılmasının, bu susların sitrik asit üretimlerini olumsuz yönde etkiledigi belirlenmistir. Çinko tuzu 0.008 g/L baslangıç derisiminde kullanıldıgında ise, yerli susun sitrik asit üretiminin arttıgı bulunmustur. Susların sitrik asit üretimlerinin en iyi oldugu kosulların bir arada kullanıldıgı çalısmalarda; en yüksek sitrik asit derisimi, yerli sus ile ve 67.02 g/L olarak bulunmustur. Gıda endüstrisindeki bazı artık ve atıkların kullanıldıgı deneylerde ise; peyniraltı suyunun, maya suslarının sitrik asit üretimlerini destekleyen bir ortam oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this research, firstly some endogenic yeast strains were evaluated for their citric acid production capacities, and it was determined that a Yarrowia lipolytica strain among them produced high amounts of citric acid. Additionally in this study, the effects of various parameters on the growth and citric acid production kinetics of that domestic strain and Yarrowia lipolytica NBRC 1658 strain were also investigated in a batch system. In the studies in which effects of substrate type and its initial concentration were investigated; glycerol, fructose, glucose, mannitol and sucrose were used. For the domestic strain, maximum citric acid concentration was obtained as 65.10 g/L in a medium containing fructose. For the strain NBRC 1658, maximum citric acid concentration was determined as 34.15 g/L in a medium containing glucose. For both strains, substrate inhibition effect was observed at high initial concentrations of glucose, fructose, glycerol and mannitol. For NBRC 1658 strain and the domestic strain, the highest citric acid production was obtained in the media having initial pH values of 7.0 and 5.2, respectively. For both of the strains, the highest citric acid production was obtained at 30oC and in the medium with 2 g/L initial concentration of ammonium chloride. It was determined that, using iron, copper, and manganese salts in the fermentation medium adversely affected citric acid production of the strains. It was found that, when zinc sulphate was used at an initial concentration of 0.008 g/L, citric acid production of the domestic strain was increased. In the studies that conditions providing best citric acid production of the strains were used together, maximum citric acid concentration was found as 67.02 g/L with the domestic strain. In the experiments which some wastes and by-products of food industry were used, whey was determined as a medium supporting citric acid production by the yeast strains.