In search of an identity: Considerations on the theory and the discipline of public administration
Kimlik arayışı: Bir disiplin olarak kamu yönetimi ve kuramı
  1. Tez No: 21653
  2. Yazar: YILMAZ ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT POLATOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Kamu Yönetimi Kuramı, Kamu Yönetiminde kimlik bunalımı, Yönetimin ontolojik ve epistemolojik yeniden değerlendirilmesi, Yönetim metodolojisi, Public Administration, Theory of Public Administration, Identity Crisis in Public Administration, Ontological and Epistemological Re-evaluation of Administration, Methodology of Administration
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
ÖZ KİMLİK ARAYIŞI: Bir Disiplin Olarak Kamu Yönetimi ve Kuramı ÜSTÜNER, Yılmaz Doktora Tezi, Kamu Yönetimi Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aykut POLATOĞLU Haziran, 1992, 294 sayfa Kamu Yönetimi disiplininin bir 'kimlik bunalımı' sorunuyla karşı karşıya olduğu söylenilebilir. Geçmişte ve günümüzde etkili olmuş belli başlı yaklaşımlar ve düşünce ekolleri bu sorunun aşılmasını sağlayamamışlardır. Bunun nedenlerinden birisinin sorunun belirli bir biçimde algılanılması ve buna göre tanımlanmasıdır. Varolan tanımların bir çoğu 'epistemolojik' niteliktedir. Bu çalışmada Kamu Yönetimi disiplininin 'kimlik bunalımı1 sorunu 'ontolojik' bir sorun olarak algılanmakta ve tanımlanmaktadır. Böyle bir tanımlama ve tanıma bağlı çözüm önerileri bu alandaki akademik etkinliklerin niteliksel ve amaçsal yapılarının yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır. Çalışmada bu etkinliklerde birincil belirleyici unsurun, alanın uygulamacılarının sınırlı ve bireysel yönetsel sorunlarına 'çözüm önerileri' ('Kamu Yönetimi Teknolojisi' olarak tanımlanmaktadır) üretmek değil, insanlığın ortak bir toplumsal deneyimi olan kamu yönetimi olgusunun evrensel boyutta bütün yönleriyle incelenmesi, açıklanması ve alternatif deneyim biçimlerinin kurgulanarak geliştirilmesi olduğu tartışılmaktadır. Kimlik bunalımı sorununun çözülmesinde bu tür bir yaklaşımın ilk adım olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN SEARCH OF AN IDENTITY: Considerations on the Theory and the Discipline of Public Administration ÜSTÜNER, Yılmaz Ph.D. in Political and Administrative Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aykut POLATOĞLU June, 1992, 294 pages The discipline of public administration lives in a 'crisis of identity1. The dominant paradigms/schools of thought of past and today have not been able to overcome this crisis. One of the reasons of this situation is perhaps the er roneous definition of such a crisis. Prevailing definitions of the crisis usually have 'epistemological nature'. In this study, the definition of crisis is attempted to be based on an 'ontological ' nature. In this respect, the objective and the scope of the academic activities should be re-considered. It is claimed that the primary objective for these activities should not be set as giving 'prescriptions' for the 'practitioners' and their particular problems and needs (defined as technology of public administration), but rather, a scientific analysis of 'universal' definitions and explanations of the phe nomenon of public administration, being a common experience of contemporary mankind and specific social formations. This is proposed as the main way of overcoming such a crisis.