An Application of a multifactor model for stock selection: Istanbul Stock Exchange Market as a case
Çok faktörlü hisse senedi değerlendirme modeli uygulaması: İstanbul Borsası örneği
- Tez No: 21673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi Borsası, Çokfaktörlü Model, Regresyon Analizi, Getiri, Finansal Oranlar, Sektör Analizi, Stock Exchange, Multifactor Model, Regression Analysis, Re turn, Financial Ratios, Sector Analysis
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET ÇOK FAKTÖRLÜ HİSSE SENEDİ DEĞERLENDİRME MODELİ UYGULAMASI: İSTANBUL BORSASI ÖRNEĞİ GÖKTAN, COŞKUN MBA OCAK, 1992 Hisse senetlerinin getirilerini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır ve bu faktörlerin her birini bir araya getirecek bir çalışma yapmak mümkün olamamak tadır. Bu çalışmanın hedefi, şirket bilançolarında yer alan bilgiler kullanılarak hesaplanan faktörlerin, hisse senedi getirilerindeki farklılıkları açıklayabilmek için kullanılıp kullanılamayacağını incelemektir. Bu amaç ile bir çokfaktörlü model uygulaması geliştirilmiş ve modelin verdiği sonuçlar hem hisse senedi seçimi, hem de endüstri analizi konularına aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPLICATION OP A MULTIFACTOR MODEL FOR STOCK SELECTION: ISTANBUL STOCK EXCHANGE MARKET AS A CASE GÖKTAN, COŞKUN MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION JANUARY, 1992 There are numerous factors which effect on the performance of stocks, in other words on the return of stocks. It is not possible to bring all those fac tors together but some systematic factors may be used to explain a portion of the variance in stock returns. The purpose of this study is to make use of the information in financial statements like balance sheets and income statements for analyzing the stock returns. An application of a multifactor model by using stepwise regression analysis is developed for the stocks which are traded in the Istanbul Stock Exchange, and this model is used in developing a stock selection system and conducting sector analysis.