The Determinants of private investment in Turkey
Türkiye'de özel yatırımı belirleyen faktörler
- Tez No: 21675
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİH CELASUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Toplu ve Sektörel Düzeylerde özel Yatırımı Belirleyen Faktörler, Verilerin Entegrasyon ve Koentegrasyon özellikleri, Vektör Otoregresyon Modelleri, The Determination of the Aggregate and Sectoral Private Levels, Integration and Cointegration Properties of the Data
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
öz TÜRKİYE' DE ÖZEL YATIRIMI BELİRLEYEN FAKTÖRLER GAYGISIZ, Esma Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Merih CELASUN Eylül, 1992, 216 sayfa. Bu tezde, 1963-90 döneminde Türkiye'de özel yatırım karar alımını belirleyen potansiyel faktörler ekonometrik analizde vektör otoregresyon tekniği kullanılarak incelenmiştir. Toplam olarak ve sektörel düzeylerde özel yatırım kararlarını belirleyen faktörleri araştırmak için vektör otoregresyon modelleri kurulmuştur. Modellerde kullanılan değişkenlerin entegrasyon ve koentegrasyon özellikleri incelenmiştir, özellikle, vektör otoregresyon modellerinin dinamik karakteristiklerinin incelenmesinde en iyi anlatım aracı olarak düşünülen modellerin etki tepki fonksiyonları ve varyans ayırımlarının sonuçları tartışılmıştır. Vektör otoregresyon analizine dayalı olarak elde edilen ampirik sonuçlar, özel yatırımın toplu olarak ve sektörel düzeylerde özel yatırımın potansiyel belirleyeni olarak düşünülen değişkenlere farklı tepkiler verdiğini ıııgöstermektedir. Analiz, fiyat kararlılığı, finansal kaynakların özel sektöre aktarılması ve kamu harcamalarının özel sektör aktivitesine destek olan yatırım projelerine yeniden dağılımının özel yatırımı ilerleteciğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINANTS OF PRIVATE INVESTMENT IN TURKEY GAYGISIZ, ESMA M. Sc. in Economics Supervisor: Prof. Merih CELASUN September, 1992, 216 pages. In this study, the potential determinants of the private investment decision-making in Turkey is explored over the period of 1963-90 using the vector autoregression (VAR) technique in the econometric analysis. VAR models are built to examine the determinants of the private investment in aggregate and sectoral levels. The models are investigated. Particularly, impulse response functions and variance decompositions of the models are discussed since they are considered as a descriptive device to analyze the dynamic characteristics of VAR models. Based on the VAR analysis, the empirical results indicate that the responds of the private investment in aggregate and sectoral levels to the variables that are thought to bepotential determinants of private investment differ between aggregate and sectoral levels. The analysis emphasizes that private investment may be prompted by price stability, releasing the financial resources to the private sector and reallocation of public expenditure toward investment projects supportive of private sector activity.