Public- Private Partnership As A Policy Instrument: The Case of ÇALBİR
Politika aracı olarak kamu özel sektör ortaklığı: Örnek olay ÇALBİR
- Tez No: 216966
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞİNASİ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kamu- özel sektör ortaklığı, su altyapı yönetimi hizmeti, özellestirme, isletmecilik, yönetisim, Public-private partnerships, water infrastructure management service, privatization, managerialism, governance, network
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez kamu- özel sektör ortaklıklarının özelliklerini ÇALB?R örnek olayında değerlendirmektedir. Bu çalısmada kamu-özel sektör ortaklığı politika aracının politika sürecini açıklarken kamu politikası (özellikle politika transferi, politika olusturma, uygulama ve ağ yaklasımı) literatüründen faydalanılmaktadır. Bu tezin bulguları su sekilde özetlenebilir: ?lk olarak, bu çalısma ÇALB?R örnek olayında politika aracının- kamu özel sektör ortaklığı- seçiminin isletmecilik anlayısının savunduğu gibi tarafsız olmayıp ideolojik olduğunu göstermektedir. ?kinci olarak, ÇALB?R örnek olayında halkın özellestirmeye karsı bir belediye baskanı seçmesi kamu özel sektör ortaklığının kurulması konusunda mesruluk sorunu ortaya çıkmıstır. Üçüncü olarak, kamu-özel sektör ortaklığının kurulusundan sonra ÇALB?R tarafından uygulanan kontrol, geleneksel kontrol mekanizmalarının dısında isletme anlayısına dayanan isbirliği ve ikna mekanizmasıdır. Buna ek olarak, yerel yönetimin isletme anlayısıyla çalısması kamu değerlerinin ortadan kalkmasına sebep olmustur. Son olarak; bu çalısma kamu özel sektör ortaklığının, isletmecinin ilk yıllarında ödenen telafi ücreti, yüksek isletme masrafları ve kamu ve özel sektör arasındaki sınırın belirsizlesmesinden dolayı yeterli verimliliğe sahip olmadığını göstermektedir. Bu yüzden, bu tezin temel iddiası kamu özel sektör ortaklıklarının her bir örnek olay için ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğidir çünkü kamu özel sektör ortaklıklarının verimlilik ve hakkaniyet gibi özellikleri, ÇALB?R örnek olayının da gösterdiği üzere, mevcut olmayabilir. 103
Özet (Çeviri)
This dissertation assesses the nature and features of public-private partnerships in the case of ÇALB?R. In this study, the public policy literature (especially policy transfer, policy formation and implementation, and network approach) has been used to explain the policy process for the adoption of such a policy instrument. The findings of this study can be summarized as: Firstly, this study indicates that the selection of policy instrument- public private partnership- in the case of ÇALB?R was not neutral as the proponents of managerialism assert but it was ideological. Secondly, there occurred a democratic legitimacy problem for the establishment of public-private partnerships in ÇALB?R case when citizens in the elections elected a mayor who was against privatization. Thirdly, after the establishment of public-private partnership the steering performed by ÇALB?R is not traditional command and control mechanism but instead it is managerial collaboration and persuasion mechanism. In addition, local government?s working in accordance with managerial principles has brought about the elimination of public values. Lastly, this study shows that public-private partnership is not efficient enough due to compensation fee paid in early years, high operating expenses, and blurring of boundaries between public and private sector. Therefore, the main argument of this dissertation is that public-private partnerships as policy tools should be assessed case by case since so called characteristics of public- private partnerships such as efficiency, and equity may not exist as in case of ÇALB?R.