The Recent Debate on the Democratic Legitimacy of Judicial Review: Constitutionality vs. Popular Sovereignty.
Anayasal Yargı'nın Demokratik Meşruiyeti Üzerine Güncel bir Tartışma: Anayasallık'a karşı Milli Egemenlik.
- Tez No: 216967
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEM DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Anayasal Yargı, Normatif Siyaset Kuramı, Kurucu/Kurulu Güçler, Hukukun Üstünlügü, Milli Egemenlik, Judicial Review, Normative Political Theory, Constitutive/Constituted Powers, Rule of Law, Popular Sovereignty
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
`Anayasal Demokrasi' kavramı birbirine zıt iki prensip'e dayanmaktadır: `anayasallık' siyasal iktidar alanının yüksek mertebedeki yasal normlar tarafından sınırlandırılmasını öngörürken, `milli egemenlik' hukuk'un çogunluk iradesinin bir ürünü olmasını gerektirir. Hukukun Üstünlügü ve Demokrasi arasındaki bu gerilim, çagdas siyasal sistemlerde yasama üzerindeki anayasal yargı pratiklerine yansır. Bu çalısmada, hukuk'a baglı hükümet fikrinin siyaset kuramındaki gelisimi, anayasal yargı doktrini üzerine güncel tartısmalar ve yasa-siyaset iliskisinin normatif boyutları incelenecektir. Bu tez demokratik süreç üzerindeki anayasal kısıtlamaların normatif gerekçelendirmesinin oldukça sorunsal olabilecegi ve yüksek yargı ile sıradan siyaset'in kolayca birbirinden ayrılamıyacagı sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept `Constitutional Democracy? is underpinned by two distinct principles that are in marked contrast with each other: while `constitutionality? requires political power to be bound by higher-order legal norms, `popular sovereignty? is based on the determination of laws by the majority will. In contemporary political systems, this underlying tension between the Rule of Law and Democracy is reflected in the practices of judicial review of legislation. In this study, the development of the idea of government under law in political theory, recent discussions on the doctrine of judicial review and the normative aspects of the relationship between law and politics will be highlighted. This thesis concludes that the normative justification of constitutional constraints on democratic process could be highly problematic and that higher law and ordinary politics could not be so easily disassociated from each other.