The socialist workers self-government and its effect on the workers influence and the transcendence of alienation of labor in Yugoslavia
Yugoslavya'da sosyalist özyönetim ve emeğin çalışma örgütlerindeki kararlara katılımı ve emeğin yabancılaşmasının aşılması üzerine etkisi
- Tez No: 216968
- Danışmanlar: PROF. ŞİNASİ AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Özyönetim, sosyalizm, yabancılaşma, Yugoslavya, workers? self-government, socialism, alienation, Yugoslavia
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Yugoslavya'da sosyalist özyönetim sistemini ve sosyalist özyönetim kuramının temel amaçları ve potansiyellerinden emek süreci ve örgütlerinde emekçi sınıfın özyönetiminin ve emeğin, sonuç olarak da insanın yabancılaşmasının aşılmasının ne ölçüde gerçekleştiğinin, kuramsal ve toplumsal-tarihsel pratiği bağlamı üzerine temellendirilen bir karşılaştırmalı görgül araştırmasını gerçekleştirmektir. Çalışmanın temel kuramsal tezi, kapitalist toplum sistemi ve devletçi bürokratik sosyalist toplum sistemiyle karşılaştırıldığında, sosyalist özyönetim toplum sisteminin emeğin çalışma sürecindeki kararlara katılımları ve emeğin yabancılaşmasının aşılması üzerine niteliksel olarak daha anlamlı olumlu bir etkisi olacağıdır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: (1) sosyalist özyönetim ve emeğin yabancılaşması üzerine kuramsal vi yaklaşımların ve ilgili görgül araştırma yazınının bir inceleme ve değerlendirmesi, (2) Yugoslavya'da sosyalist özyönetim deneyiminin toplumsal tarihsel bağlamda incelenmesi, ve (3) Yugoslavya'da sosyalist özyönetim ve Türkiye'de katılımsız kapitalist yönetimin, çalışanların iş örgütlerinde karar süreçlerine katılımları ve emeğin yabancılaşmasının aşılması üzerine etkilerinin bir karşılaştırmalı görgül araştırması. Yugoslavya sosyalist özyönetim sisteminin sistem-içi verilerini çözümlenmesi, ilgili kuram, ideoloji ve siyasal-yasal yapının beklentisi ile çelişkili olarak, sosyalist özyönetimin emekçilerin çalışma örgütlerindeki karar alma süreçlerine katılımını ve işte yabancılaşmanın aşılmasını olumlu yönde niteliksel düzeyde anlamlı olarak etkilemediğini göstermiştir. İki toplumsal sistemin karşılaştırılmasında ise, bulgular, ilgili kuram, ideoloji ve siyasal-yasal yapının beklentileriyle tutarlı olarak, Türkiye'deki kapitalist katılımsız yönetimle karşılaştırıldığında, Yugoslav sosyalist özyönetiminin emekçilerin çalışma örgütlerindeki karar süreçlerine katılımı üzerinde ve emeğin yabancılaşmasının işte güçsüzlük boyutunun aşılmasında istatistiksel olarak daha anlamlı olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this dissertation study is to explore the socialist workers? self-government and to what extend the socialist workers self-government?s theoretical aim and potential for the transcendence of the alienation of labor has been realized in the experience of the Socialist Yugoslavia, by a theoretically and socio-historical contextually grounded comparative empirical inquiry in Yugoslavia. The main theoretical thesis of this study is that compared to the etatist-bureaucratic socialist system and the capitalist societal system, the self-governing socialism can have a qualitatively more significant positive effect on the workers influence over decision-making and the transcendence of alienation of labor in work organizations. The study is composed of three main parts: (1) the examination and evaluation of v the theoretical perspectives on the socialist workers? self-government and the alienation of labor, (2) the examination of the development of the socialist workers? self-government in Yugoslavia in practice, and (3) a comparative empirical study concerning the effect of the socialist workers? self-government in Yugoslavia and the capitalist non-participative management in Turkey on the workers influence over decision-making and the transcendence of the alienation of labor in work organizations. The analyses of the research data for the within - the socialist workers self-management system in Yugoslavia revealed that, contrary to the expectations of the related theory, ideology and de jure structure, the socialist workers self-management did not have a qualitatively significant positive effect on the workers influence and transcendence of the alienation of labor in work organizations. However, as to the between societal systems comparison, the analyses of the research data indicated that, in consistent with the theoretical expectations, compared with the capitalist management system in Turkey, the socialist workers self-management in Yugoslavia has a statistically more significant positive effect on the workers influence and the reduction of the powerlessness in work dimension of the alienation of labor.