The display of hekatomnid power in karian settlements through urban imagery
Karya yerleşimlerinde şehir imgelemi yoluyla hekatomnid iktidarın gösterimi
  1. Tez No: 216977
  2. Yazar: AYÇA ÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUNA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Mimarlık, Siyasal Bilimler, Archeology, Architecture, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hekatomnid Karya, ktidar Gösterimi, Sehir mgelemi, Senografik Planlama, Maussolleion, Hekatomnid Karia, Power Display, Urban Imagery, Scenographic Planning, the Maussolleion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu tez, Karya tarihinde özgün bir dönem olan 4. yüzyıl Hekatomnid sülalesi devrine odaklanmaktadır. Çalısmada irdelenen temel soru, Hekatomnid iktidarın Karya yerlesim pratiklerinde ve sehir imgeleminde ne sekillerde yansıtıldıgıdır. Bu anlamda, Hekatomnid sülalesinin en iyi bilinen üyesi olan Maussollos ile genis ölçekli insaat projeleri ve synoikismos aktivitelerini de kapsayan faaliyetleri, Karya'nın Yunan ve Pers arasında `sıkısmıslıgından' kaynaklanan baglamsal sorunlarının çözümüne iliskin Karia siyasi uygulamalarına dair ipuçları sunan önemli göstergelerdir. Diger taraftan, Hekatomnid iktidarına özgü pratiklerin sehir imgeleminde gösterildigi, bu amaçla, özellikle Maussollos'un baskenti Halikarnassos'ta `senografik planlama'nın tercihen uygulandıgı açıga çıkarılmıstır. Bununla ilintili olarak, `Maussolleion', senografik planlamanın temellendirdigi sehir imgelemi yoluyla Hekatomnid iktidarın gösterimindeki son seviye olarak ele alınmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on a distinctive period in Karian history marked by the Hekatomnid dynasty in the 4th century BC. The basic question is the ways in which the Hekatomnid power was reflected in the Karian settlement practices and urban imagery. In this regard Maussollos, the most well-known member of the Hekatomnid dynasty, and his policies, including vast building projects and synoikismoi activities, are important indicators in giving a hint on Karian political praxis for the solution of conjectural problems arising from Karia?s being `in-between? Greece and Persia. On the other hand, it is suggested that these particular Hekatomnid power practices are displayed in the urban imagery, where `scenographic planning? is observed to have been applied deliberately with this purpose, particularly in the Maussollan capital, Halikarnassos. Correspondingly, the Maussolleion is considered as the utmost level of Hekatomnid power display through the urban imagery founded by the scenographic planning in Halikarnassos.