The effects of process drama on enhancement of self-esteem and oral skılls ın Englısh language classroom
Sürece dayali dramanin İngilizce siniflarindaki ögrencilerin özsaygilarinin ve konuşma becerilerinin gelişmesi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 217094
  2. Yazar: ESRA PAKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürece Dayalı Drama, Özsaygı, Yabancı dil olarak İngilizce, Konuşma becerileri, İkinci dil olarak İngilizce, Process Drama in Education, Self-Esteem, English as a Foreign Language, Oral Skills, English as a Second Language
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yıllar boyunca birçok araştırmacı ikinci dil olarak İngilizce öğretiminde daha iyi yollar bulmak için uğraşmışlardır. Sonuçların çoğu bilginin ve becerilerin birlikte işlenmesi ve gerçek durumlar için kolektif bir şekilde kullanılması olarak ortaya konulmuştur. Böylelikle bireyler kendilerinin sosyal bir çevrenin parçası olarak görecekler ve değerlerinin farkına varacaklardır. Şunu belirtmek gerekir ki modern eğitim sistemi sürece dayalı dramanın bireyin grup olarak çalıştığında ve sahip oldukları bilginin ve becerilerinin uygulanmasında başkalarıyla etkin iletişim sağladığında en iyi şekilde öğrenildiğini ve öğrencilerin kendi benliklerini keşfettiklerini ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma sürece dayalı dramanın yabancı dil olarak İngilizcenin öğretiminde özsaygının ve konuşma becerilerinin geliştirilmesi üzerindeki etkisini araştırmayı hedeflemiştir. Katılımcılar Ceyhan Anadolu Lisesi 10.sınıf öğrencileridir. Araştırmanın amacı müfredata sürece dayalı drama yöntemini eklemenin lisede okuyan öğrencilerin özsaygıları ve konuşma becerileri üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Çalışmaya İngilizce dersleri için iki grup katılmıştır. Konu ve içerik aynı olmasına rağmen Deney Grubu sürece dayalı drama teknikleriyle İngilizce öğrenirken Kontrol Grubu için herhangi bir farklı teknik kullanılmamıştır.Sonuçlar 5 farklı araç kullanılarak ölçülmüştür: Eğitim öncesi ve sonrası verilen Özsaygı testleri ve konuşma testleri, aile özsaygı testi, kişisel bilgi formu ve kişisel günlükler kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıkları ve değişimleri görmek amacıyla özsaygı ve konuşma testlerinin analizinde T-testi kullanılmış ve kişisel bilgi formlarının ve günlüklerin yorumlanmasında ise betimsel ve sayısal istatistikler kullanılmıştır. Deney Grubu ve Kontrol Grubundan elde edilen sonuçlarda, sürece dayalı drama tekniklerinin kullanılmasının özsaygı ve konuşma becerilerinin geliştirmesinde önemli bir ölçüde farklılıklar gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
For years, much research has been conducted so as to seek better ways to teach English as a Second Language (ESL). Most of the conclusions were about the application of knowledge and skills acquired and the use of such skills in a cooperative way in real life situations so that individuals could see themselves as part of the society being aware of their worthiness. It will be useful to indicate that creative drama suggests that in modern education individuals learn best and discover themselves when they cooperate with others effectively during the application of the knowledge and the skills that they have acquired. This study aimed to investigate the effectiveness of process drama on the enhancement of self-esteem and oral language skills in teaching English as a Foreign Language (EFL). The subjects were 10th grade students in Ceyhan Anatolian High School. The study sought to find out whether the integration of process drama improved self-esteem and oral skills of high school students. Two groups of students participated in the study: Experimental and Control Groups. The control group was held constant while the experimental group used the strategies of process drama while learning English, yet the content of the course was the same.Five different instruments were employed in the study: Pre-, While-, Post- Self-Esteem tests, Family Self -Esteem Test, Pre-, While-, Post-Speaking Scales, Personal Information Form and Individual Learning Diaries. Pre-, while-, and post-test of self-esteem and speaking tests were analyzed by using the Paired Samples T-test for differences between groups. For individual diaries, descriptive statistics was used and frequency analysis was carried out. The results of the obtained data indicate that there were significant differences in the use of process drama in terms of enhancement of self-esteem and orals skills of the experimental group and also between experimental group and the control group.