The effects of European Union funding on Turkish civil society
Avrupa Birliği tarafından verilen fonların Türkiye' deki sivil toplum üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 217137
  2. Yazar: SEDA ARKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM TÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği fonları, Türkiye'de civil toplum, sivil toplum örgütleri, European Union, European Union funding Turkish civil society, non-governmental organizations
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu tez Avrupa Birliği tarafından Helsinki sonrasında verilen fonların Türkiye'de sivil toplumu organizasyonlar üzerindeki etkisini incelemektedir. Avrupa Birliği tarafından Helsinki sonrası sağlanan mali yardımlar sivil toplum ve sivil toplumun bu yardımlardan etkilenişi odaklı olarak incelenecektir. Bu etkinin analizi üç farklı sivil toplum örgütü üzerinden, çeşitli seviyelerdeki değişimler üzerinden yapılacaktır. Vaka çalışmaları olarak incelenen sivil toplum örgütleri şunlardır; Kadın Girişimcileri Destekleme Derneği (KAGİDER), Anne-Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), ve Güneydoğu Anadolu Projesi- Girişimci Destekleme Merkezleri'dir. (GAP-GİDEM) Bu üç vakanın önemi, değişik sivil toplum tabakalarını temsil etmeleri ve adaylık sürecinde öncelik olarak görülen, kadın, girişimcilik, temel eğitim gibi konularda çalışmalarıdır. Bu anlamada, Avrupa Birliği fonlarının etkileri , organizasyonel değişim, operasyonel değişim, misyon farklılaşması, üçünü partilerle ilişkilerde değişim gibi farklı seviyelerde ve konu başlıklarında incelenecektir. Bu tez, söz konusu etkilerin Türkiye'deki sivil toplum ve sivil toplum örgütleri üzerinde kalıcı bir etkisi olup olmadığı, mali yardım sürecinin eşit katılıma olanak sağlayıp sağlayamadığının kritikleri ile birlikte incelenerek bitirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis explores the impact of European Union funding on Turkish non-governmental organizations in the post-Helsinki period. The European Union financial aids in the post-Helsinki period is analysed with a specific emphasis on civil society and how Turkish civil society is affected from these financial aids. The search for impact analysis is done through case studies of three different civil society organisations at several levels. The organisations studied are, Women Entrepreneur?s Support Foundation of Turkey (KAGİDER), Mother-Child Education Foundation (AÇEV) and Southeast Anatolia Project- Entrepreneurs Development Centres (GİDEM) The importance of these three cases is being representative of different strata of civil society and operating in priority areas in such as, women, entrepreneurship and basic education the pre-accession stage. The effects of EU funding will be analysed in different subject areas and levels, such as organisational changes, operational changes, mission differentiations and changes in relations with third parties. The study concludes with the analysis if these impacts have a permanent effect on Turkish civil society and civil society organisations, together with the critiques of the extent EU funds can be utilised by an average NGO.