Approaches to enhancing vocabulary learning in efl context: A comparative study
İngilizcenin yabancı dil olarak öğretimi bağlamında kelime öğrenimini hızlandırmak için yaklaşımlar:Karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 217195
  2. Yazar: BURCU KIVRAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDÜLHAMİT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dilde kelime edinimi, derin i?lem süresi, ezberleme, Bu Nedir tekniği, Anlamdan Öte tekniği, Vocabulary acquisition in foreign language, deep processing, rote learning, What is it? technique, More than Meaning technique
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalı?ma, yabancı dilde bilinmeyen bir kelimenin anlamını“Derin ??lem Süreci”diğer bir ifadeyle“yeni sözcükleri öğrenirken dahil olunan ileri derecedeki anlama ya da kavrama i?lem süreci”uygulamasından geçerek öğrenen öğrencilerin,“Ezberleme”diğer bir ifadeyle“yeni sözcüklerin bağlam içermeyen sözcük listelerinin ezberlenmesi yoluyla öğrenimi”uygulamasından geçerek öğrenen öğrencilerle kar?ıla?tırıldığında kelime öğreniminin hafızada tutulması, tanınması ve hatırlanmasında daha ba?arılı olup olmadığı incelenmi?tir. Çalı?mada derin i?lem sürecini te?vik eden iki teknik kullanılmı?tır:“Bu Nedir?”(What is it?),“Anlamdan Öte”(More than Meaning). Ön-test, son test ve gecikmeli test olarak aynı testin uygulandığı deneysel bir çalı?madır. Çalı?maya Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda öğrenim görmekte olan elli alt-orta düzey yabancı dil öğrencisi katılmı?tır. Çalı?mada kullanılan hedef sözcükler öğrencilerin ders kitaplarından ve diğer alt-orta ve orta düzey kitaplardan seçilmi?tir ve otuz iki olarak belirlenmi?tir. Öğrenciler sayıca e?it iki gruba bölünmü?lerdir. Deney grubundaki öğrenciler kelimeleri öğrenirken derin i?lem sürecinden geçmi?lerdir, kontrol grubundaki öğrencilere ise hedef sözcüklerin Türkçe kar?ılıkların ya da ?ngilizce anlamlarını içeren bir sözcük listesi verilmi?tir. Test A) sözcüklerin anlamları ile e?le?tirilmesi, B) cümleler içerisine uygun dü?en sözcüklerin yerle?tirilmesi ve C) paragraflardan olu?an bağlam içerisine uygun dü?en sözcüklerin yerle?tirilmesi gibi üç bölümden olu?turulmu? ve otuz iki soru içermi?tir. Testteki üç bölüm ile sözcükleri tanıma (A Bölümü) ve hatırlamayı (B ve C Bölümleri) ölçmek amaçlanmı?tır. Grupların son-test ve gecikmeli test sonuçlarının t-test analizi kelimelerin hafızada kalması bakımından deney grubu ve derin i?lem süreci yöntemi lehinde anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymu?tur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate whether a word learning approach in which learners learn the new words through Deep Processing, in other words, ?a greater degree of semantic or cognitive involvement while learning new words? leads to better retention, recognition and recall than one in which learners earn the new words through rote-learning, in other words, ?learning new vocabulary through memorization of decontextualized word lists?. In the study, two techniques encouraging deep processing on vocabulary were practised: ?What is it?? and ?More than Meaning?. It is an experimental study in which the same test as pre-test, post-test and delayed test was administered. Fifty pre-intermediate level learners of English as a Foreign Language in the School of Foreign Languages at Selçuk University participated in the study. The target words used in the study were selected from students? course books and other pre-intermediate and intermediate level books and determined as 32. Students who were assigned into two groups were equal in number. The students who were in the experimental group were exposed to the treatment of deep processing. On the other hand, those who were in the control group were given a vocabulary list including either Turkish equivalent or English meaning of the target word. The test consisted of three sections like A) matching words with meanings, B) using appropriate words for the blanks in sentences, C) using appropriate words for the blanks in paragraphs of a context-cloze test and included 32 questions. It was aimed by the help of these sections in the test to measure recognition (Section A) and recall (Section B and C). The t-test analysis of the results of the post-test and delayed test of the groups revealed that there was significant difference in the retention of the words on the behalf of the experimental group and the deep processing approach.