Sanatçı ve sanat eğitimcisi olarak Zafer Gençaydın
As an artist and instructor: Zafer Gençaydın
  1. Tez No: 217211
  2. Yazar: NURİYE ATAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALAYBEY KAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Zafer GENCAYDIN, painting, abstract, artist, art education
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu arastırmada, Zafer GENÇAYDIN'ın yasam öyküsü, sanatçı ve sanat egitimcisi yönleri ile irdelenmis ve bulgulanmıstır. Sanatçının yasam öyküsü, almıs oldugu egitim ve basamakları, çalıstıgı kurumlar,sanat egitimcisi olarak görüsleri,sanat çalısmaları,çalısmalarından örnekler,katıldıgı sergiler ve ödüller bu arastırmada yer almaktadır. Sanatçının yasam sürecinde birey olarak içinde bulundugu toplumdan,çevresinden ve olaylardan nasıl etkilendigi ve bu etkiyle olusan iç dünyasını eserlerine nasıl aktardıgı incelenmeye çalısılmıstır. Sanatçının çok küçük yaslarda baslayan doga ve resim ilgisinin, geçirdigi egitim evreleri ile gösterdigi degisim ve sanatçının kendi evrenini yaratma süreci irdelenmektedir.Sanatçının soyut ifadelere yönelimi ve kendini gerçeklestirme süreci bu arastırmada yer almaktadır.Sanatçının dogayı nasıl özümsedigi, görünür biçimle görünmeyeni nasıl sentezledigine dair, sanatçıların ve sanat elestirmenlerinin görüsleri ve yazıları incelenerek belirginlestirilmeye çalısılmıstır. Bir sanatçıda bulunması gereken sanatsal etkinligin gerektirdigi çok yönlülügü, ileri görüslülügü, cesur ve dolaysız anlatımı, çevreye ve toplumsal olaylara duyarlı yaklasımının, GENÇAYDIN' ın kendi tarzına ve Türk Resim Sanatı içerisindeki özgün yerine ulasmada etkili oldugu gözlenmektedir. Çagdas dünya görüsü ile yola çıkmıs olan Zafer GENÇAYDIN, Türk Kültür ve Egitim yasantısına gerek sanatçı kimligi, gerek sanat egitimcisi kimligi ile önemli katkılarda bulunarak gelecek nesillerin saglıklı bireyler olarak yetistirilmesinde uzun yıllar çaba harcamıs olmakla beraber, bu çabayı yılmadan günümüzde de sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is examined life story of Zafer Gençaydın, his artist and art instructor sides. It is placed in this study life story of artist, his education, the institutes that he worked, his point of views as a art instructor, samples of his works, exhibitions which he joined and awards. It is tried to examined his point of view to Works bound to his life. It is examined how he was affected society, environment where he lived and how he transpose these into his works. It is placed in this study that how he improved his nature and art interest into his own cosmos. Also it is placed his tendency of abstract espressions and his selfachivement duration. It is tried to make clear how he absorbed the nature, how he made synthesis of unseen things into seen, and it is placed other artists and critics point of views on his works. It?s seen that he carries versatility which must be in an artist charachter that comes from his art activities, his farsightedness, his brave and direct narration, his sensetive sides of society and environment. His all features that is seen in this study, it is an effective way to reach GENCAYDIN?s own style and his original place of painting. Zafer GENCAYDIN who startes his way with his modern views of earth, both his art instructor and artist side he makes efforts on Turkish culture and education on the way to provide for growing new generation healthy persons. Also, he is stil working with all his efforts.