İlkögretim II. kademe teknoloji ve tasarım dersine öğretmen ve öğrenci yaklaşımları
Teachers and students approaches for secondary school technical and design lesson
  1. Tez No: 217524
  2. Yazar: ZEYNEP YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAFİZE PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Eğitim ve Öğretim, Crafts, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Teknoloji, Tasarım, Egitim, Creativity, Tecnologhy, Desing, Education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Dekoratif Ürünler ve Çiçek Eğitimi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yaratıcılık, özgünlük, pratik zekâ, orijinal fikirlilik, hür ve bilimsel düsünme. Önceden adı bile geçmeyen bu özellikler artık günümüzde degerli ve tercih edilen kisilik özellikleridir. Bilgi Çagına dogru, ülkemizin gelecegi için Türk Milli Egitiminin genel amaçlarında da belirtilen bu özelliklere sahip bireyler yetistirmek gerekmektedir. Bu gereklilik okullarda Teknoloji ve Tasarım dersini zorunlu kılmıstır. Teknoloji ve Tasarım dersinde ögrencilerin, merak eden, gözlem ve arastırmaya hevesli, özgün fikirler üretmeleri amaçlanmaktadır. Bu arastırmanın amacı, ilkögretim II. kademe Teknoloji ve Tasarım dersine ögretmen ve ögrencilerin düsünce ve yorumlarını almak ve bir sonuca varmaktır. Yapıldıgı tarih açısından önemli olan bu arastırmada, Teknoloji ve Tasarım dersinin uygulandıgı ilk yıldaki görüsler belirlenmistir. Anket ve görüsme teknikleriyle elde edilen veriler SPSS programında analiz edilerek sonuçlara ulasılmıstır. Ögretmenler, dersin gerekli ve faydalı oldugunu; ancak ilk yılda adapte zorlugu yasandıgını, bunun da hizmet içi egitim ile asılabilecegini kılavuz kitabın daha çok örnek etkinlik içermesi gerektigini, islik ve malzeme problemlerini belirtmistir. Ögrenciler, farklı bir ders oldugunu, yeni ürün ve projeler yapıldıgı ve hayal güçlerinin gelistigi için genel olarak dersi sevdiklerini fakat günlük tutmanın zor oldugunu, tasarım yapmakta zorlandıklarını belirtmislerdir.
Özet (Çeviri)
Creativity, originality, practical intelligence, original mindness, free and scientific thought. These characteristics that would not be mentioned previously, have been valuable and preferable personality characteristics today. Towards the information age, it is required to grow up individuals having these characteristics that were determined in the general objectives of Turkish National Education for the future of our country. These requirements made Technology and Design courses compulsory in schools. In Technology and Design courses, it's aimed at producing original ideas by students who are interested, curious for observation and research. Aim of this study is to get teachers and students thoughts and comments about Primary Educationn. Step Technology and Design courses and to reach a conclusion. In this study that is significant in respect of its date, aspects in the first year that Technology and Design courses were applied have been determined. Data obtained by questionnaires and interview techniques were analysed in SPSS program and reached the conclusions. Teachers stated that courses are necessary and useful; but it was had adaptation difficulty in the first year, and this could be overcome with in-service training and that guide book should include more samples, activities, and also determined the workshop and material problem. Students noted that is was a different course, that new products and projects are made and that they generally loved the course as it is developing their imagination, but that, it was difficult to keep a journal and that they had difficulties o make designs.