Kavram haritaları yöntemiyle metin öğretimi
Text teaching by using concept maps
- Tez No: 217534
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram, Kavram Haritası, Anlamlı Ögrenme, Türkçe Ögretimi, Metin, Concept, Concept Map, Expressive learning, Instruction of Turkish, Text
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalısmada, kavram haritası yöntemi kullanılarak farklı yazı türlerinin ve okuma parçalarının (metinlerin) nasıl ögretilebilecegi gösterilmeye çalısılmıstır. Çalısmanın giris bölümünde; dünyadaki teknolojik gelisme ve bilimsel çalısmaların hızlı oldugundan, bu degisme ve gelismeleri egitim alanında yapılacak çalısmalarla takip edebilecegimizden, geçmisten günümüze kadar Türk Egitim Sistemi'nde, anadilimiz Türkçede ve Türkçenin ögretiminde yapılan degisikliklerden bahsedilmistir. ?Kuramsal açıklamalar ve ilgili arastırmalar? bölümünde ise; yapılandırmacı yaklasıma göre olusturulmus yeni Türkçe Ögretim Programından, kavram haritası tekniginin ortaya çıkmasını saglayan anlamlı ögrenme kuramından, metin ögretiminde nelere dikkat edilebileceginden, Türkçe ögretiminde kullanılabilecek yöntem ve tekniklerden, çalısmamızın asıl konusunu teskil eden kavram haritalarından ve kavram haritalarıyla ilgili yapılan çalısmalardan bahsedilmistir. Çalısmanın yöntem bölümünde de; arastırmayı yaparken nerelerden ve hangi kaynaklardan faydalanıldıgı hakkında bilgi verilmistir. ?Bulgular? ise bu çalısmanın en önemli bölümüdür. Burada, kavram haritası yöntemiyle farklı edebi türler ve bu türlerle ilgili örnek metinlerin görsellestirilmesi saglanmıstır. Arastırma için seçilen yazı türlerinin ?fikir yazısı? olmasına önem verilmistir. Olay agırlıklı yazıların kavram haritaları ile sembollestirilmesine yer verilmemistir. Yazı türleriyle ilgili örnek metinler de Yıldırım Yayınlarına ait, Talim ve Terbiye Kurulunca ders kitabı olarak okutulmasına karar verilmis olan ?lkögretim 7. sınıf Türkçe Ders Kitabı?ndan seçilmistir. Sonuç ve öneriler bölümünde ise bulgular bölümünde çizilen kavram haritaları hakkında yorumlar yapılarak, önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to show teaching different writing styles and reading (passages) texts with using the method of concept maps. In the introduction of the study, we told of the speediness of technology development and scientific studies at the world; we can follow these studies and developments with the studies of instruction, also we told of difference about our main language Turkish and teaching Turkish in Turkish Instruction System from past to today. In ?Theoretical Explanations and Related Studies?, we told of the new Turkish Teaching Program which is organized to the structural approach, meaning teaching theory which has effect about the technique of concept map, taking care of at text teaching, the method and techniques which can be used in teaching Turkish and the main subject of our study, concept maps and the studies about concept maps. In the method of study, we gave some information about the used sources and the area of study. The chapter of ?Discoveries? is most important chapter of this study. Here, we tried to show different literary styles with using concept map and example texts related to these styles. We regarded to the choosen writing styles as a `writing of thought?. We did not give place to the writings which are about event, so we did not sembolize them with maps of concept. We choosed the sample texts about the writing styles from Yıldırım Publishing House?s ?lkögretim 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı?, which is settled on as a lesson book from Talim ve Terbiye Kurulu. In conclusion and suggestions we commented about concept maps which is drawn at the chapter of discoveries, and we made some suggestions.