Kavram haritaları öğretim stratejisinin öğrenci başarısına etkisi: Bir meta analiz çalışması
The effect of concept mapping on learner success: A meta-analytic study
  1. Tez No: 231794
  2. Yazar: FATMA OKURSOY GÜNHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim stratejileri, kavram haritaları, meta analizi, Instructional strategies, concept maps, meta analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada, kavram haritaları öğretim stratejisinin etkililiği, geleneksel öğretim yöntemi ile karşılaştırılarak test eden deneysel araştırmalar incelenmiştir. Kavram haritaları öğretim stratejisinin akademik başarı üzerindeki etki büyüklüğünü hesaplamak için meta-analitik etki analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda, 1998-2007 yılları arasında bilgisayar destekli öğretim yöntemleri ile geleneksel öğretim yönteminin karşılaştırıldığı deneysel çalışmalar araştırma kapsamında incelenmiştir. Konu ile ilgili olarak 320 adet yüksek lisans ve doktora tezi, 90 adet makale ve bildiri tespit edilmiş; meta analizine dahil edilme kriterlerine uygun olan 34 adet çalışma seçilerek meta analiz yöntemiyle birleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, kavram haritaları öğretim stratejisinin akademik başarıya olan etki büyüklüğü 7.5059 olarak bulunmuştur. Bulunan değerin, Thalheimer ve Cook tarafından yapılan sınıflandırmaya göre muazzam (huge), Cohen ve diğerleri (2000) tarafından yapılan sınıflandırmaya göre ise geniş etkiye sahip olduğu görülmüştür. Ulaşılan sonuçlar, kavram haritaları öğretim stratejisinin geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This paper investigates the experimental studies which test the effectiveness of the concept maps instructional strategy in comparison to the traditional method. Meta-analytic analysis was the method used to calculate the effect size of the concept map strategy on academic success. Therefore, the analysis includes experimental studies conducted between 1998 and 2007 which compare the concept map instructional strategy and the traditional method. 320 masters and PhD thesis and 90 articles were found on the topic. Among these, 34 studies were selected which met the inclusion criteria. These were then combined through meta-analysis. At the end of the study, the effect size of the concept map instructional strategy on academic success was found to be 7.5059. This value could be classified as huge according to the classification by Thalheimer and Cook and large according to the classification by Cohen et. al (2000). The findings indicate that concept maps instructional strategy is more effective than the traditional method.