Sınıf öğretmenlerinin çatışmaya ilişkin yaklaşımları
The conflict managament strategies of primary school class teachers
  1. Tez No: 217557
  2. Yazar: HAYRİYE KUNDURACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Çatışma Yaklaşımı, Sınıf Öğretmeni, Conflict, Confilict Management, Conflict Attitude, Class Teacher
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada ilköğretim sınıf öğretmenlerinin çatışma yönetimi stratejileri ile bazı değişkenler arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2007?2008 EğitimÖğretim yılında İstanbul ili merkez ilçe sınırları içerisindeki devlet ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 211 ilköğretim okulu sınıf öğretmeni oluşturmaktadır.Veri toplama aracı olarak; çatışma yönetimi stratejileri konusunda kısa adı ROCI II olan ?Rahim Örgütsel Çatışma Ölçeği-II?, Çatışma yaklaşımlarını ortaya çıkarmak için ise, Songül Kılıç tarafından geliştirilen bir ölçme aracı kullanılmıştır.Çıkan sonuçlar bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS 13.0 programında analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin, frekans ve yüzde dağılımları, Cronbach Alpha güvenilirlik testi, Kolmogorov-Smirnov normallik testi , t-testi , varyans analizleri yapılmıştır. Sonuçlar bulgular bölümünde tablolar ve grafikler halinde sunulmuştur.Çalışma sonucunda; Öğretmenlerin Çatışma Yönetim Stili Tutum Ölçeği ve cinsiyet değişkeni, medeni durum değişkeni, hizmet içi eğitim alma, yaş, mesleki kıdem, okutulan sınıf, eğitim, okuldaki görev yılı değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, çatışmaya ilişkin yaklaşımlarında ise; çalışılan okul, cinsiyet ve yaş değişkenleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relation between the conflict management strategies of primary school class teachers and some variables are tried to be defined.The ?Scanning Model? is used in the study. The participants are 211 primary school class teachers who are teaching at state schools within the borders of Istanbul city.As a tool of data collection, ROCI II (Rahim Organizational Conflict Inventory-II) is used, which is about conflict management strategies. Besides, in order to find out conflict approaches a measurement tool developed by Songül Kılıç is used.The outcomes are analyzed on computer using the programme SPSS 13.0. The frequency and range of the data are calculated and Cronbach Alpha reliability test, Kolmogorov ? Smirnov normality test, t-test, variance analyses are apllied on data. The results are indicated in the ?Conclusions? part in the form of tables and charts.As a result of the study; although there is not a statistically meaningful difference between Teachers? Style of Conlict Management Attitude Inventory and variables of gender, marital status, in-service training, age, work experience, classes that are being taught, education, the number of years passed in that school, there are meaningful conclusions in terms of statistics between the variables of school, gender and age.