Dönüşümsel ve etkileşimsel liderlik ile iş tatmini arasındaki ilişki
The relationship between transformational and transactional leadership and job satisfaction
- Tez No: 217637
- Danışmanlar: DOÇ.DR. REFİKA BAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: izleyiciler, lider, liderlik, yönetici, lider yönetici, astlar, dönüsümsel liderlik, etkilesimsel liderlik, is tatmini, followers, leader, leadership, manager, leader manager, subordinates, transformational leadership, transactional leadership, job satisfaction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüz bir çok toplumsal degisime tanık olmaktadır. Bu hızlı degisimlerden kuskusuz toplumda önemli bir yeri olan isletmeler de etkilenmektedir. sletmeler, degisimlere ayak uydurabilmek için sürekli olarak kendilerini yenilemek zorundadırlar. Aksi takdirde devamlılıklarını sürdürmeleri imkansızlasır. sletmelerin önemli bir unsuru olan yöneticilerin de tüm bu degisimlerde çok önemli rolü vardır. Yöneticiler klasik yönetim anlayısından uzak, çagdas bir tarz olusturmanın öneminin farkındadırlar. Artık, lider yöneticilik bir yönetim fonksiyonu halini almıstır.Son yıllarda ortaya çıkmıs olan dönüsümsel ve etkilesimsel liderlik özelliklerinin astların üzerinde olumlu etkiler bırakabilecegi varsayımından hareketle bu çalısma olusturulmustur. Çalısma, lider ve yönetici kavramları üzerinde durmakta, bu iki kavramın birbirlerinin yerini alabilecek kavramlar oldugunu açıklamakta, dönüsümsel ve etkilesimsel liderlik özellikleri ile bunların karsılastırmasına yer vermekte ve son olarak da bu özelliklerin is tatmini ile olan iliskisini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Our age has been witnessing a lot of social changes. Companies, which have an important place in society, are also affected by these rapid changes. In order to adapt themselves to changes, companies have to renovate themselves. Otherwise, it will be impossible for them to survive. Being a vital part of these companies, managers, too, play a very important role in these changes. Managers are aware of the importance of creating a modern way of management and avoiding traditional styles. Today, being a leader manager has become a management function. This study is based on the thesis that transformational and transactional leadership, which have emerged in the recent years, can affect subordinates in a positive way. This study focuses on the concepts of leader and manager, explains that these two concepts can be used interchangeably, compares and contrasts transformational and transactional leader characteristics with these concepts, and finally shows the relationship between these characteristics and job satisfaction.