The effect of leadership styles on job satisfaction with the mediating role of creativity
Liderlik stillerinin yaratıcılığın aracı rolü ile iş tatminine etkisi
- Tez No: 648780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KUNDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Çalışan Yaratıcılığı, İş Tatmini, Reklam Sektörü, Leadership, Employee Creativity, Job Satisfaction, Advertising Sector
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
4. sanayi devrimi ile birlikte reklam sektörü, ekonomik büyümenin kilit bir kaynağı haline geldi. Bu nedenle birçok araştırmacının dikkatini çekti. Liderlik ve liderlerin çalışanlara karşı tutumu, bugünün dünyasında çalışma ortamının temelini oluşturduğu için büyük ilgi çekmektedir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de gelişen reklamcılık sektöründe çalışanların işlemsel ve dönüşümsel liderlik ile yaratıcılık ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemektir. Literatürdeki çalışmaların ışığında, çalışanların yaratıcılık ve iş tatminini liderlik tarzına göre ölçmek amacıyla reklam sektöründeki çalışanlara bir anket hazırlanmış ve dağıtılmıştır. Toplanan verilerin analizi, kavramlar arasındaki ilişkileri ve bu kavramların birbirlerini nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır. Reklam sektöründe liderlik, yaratıcılık ve iş tatmini arasındaki ilişki daha önce araştırılmamış ve literatüre önemli katkılarda bulunacak ve gelecekteki araştırmalar için kaynak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
With the 4th industry revolution, advertising sector become a key source of economic growth. Therefore, it took the attention of many researchers. The issue of leadership and the attitude of the leaders towards the employees is of great interest as it forms the basis of the working environment in today's world. The objective of this research is to examine the relationship between transactional and transformational leadership and creativity and job satisfaction of employees in Turkey's emerging advertising sector. In the light of the studies in the literature, a questionnaire was prepared and distributed to the employees in the advertising sector in order to measure the creativity and job satisfaction of the employees according to the leadership style. The analysis of the collected data reveals the relationships between the concepts and how these concepts affect each other. The relationship between leadership, creativity and job satisfaction in the advertising sector has not been researched before and will make significant contributions to the literature and will provide resources for future research.