The role of self-esteem, hope and external factors in predicting resilience among regional boarding elementary school students
Yatılı ilköğretim bölge okulu ikinci kademe öğrencilerinde sağlamlığın içsel faktörlerini yordamada benlik saygısı, umut ve dışsal faktörlerin rolü
- Tez No: 217827
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA YERİN GÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sağlamlık, dışsal etkenler, benlik saygısı, umut, Yatılı ilköğretim Bölge Okulları, Internal assets of resilience, external assets of resilience, self-esteem, hope, Regional Boarding Elementary Schools
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, Yatılı ilköğretim Bölge Okulları II. kademe öğrencilerinin sağlamlık düzeylerini yordamada benlik saygısı, umut ve dışsal faktörlerin rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma örneklemini Ankara ili sınıları içinde yer alan dört Yatılı İlköğretim Bölge Okulunun 6., 7. ve 8. sınıflarında okuyan 391 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştımacı tarafından geliştirilen demografik veri formu, California Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği (CDE, WestEd, 2001; Gizir, 2004), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (Çuhadaroğlu, 1985; Rosenberg, 1965) ve Çocuklar için Umut Ölçeği (Kemer & Atik, 2006; Synder et al., 1997) kullanılmı?tır. Regresyon analizi sonuçlarına göre, yordayıcı değişkenler toplam varyansın % 69'unu açıklamaktadır. Umut, ve dışsal faktörlerin bazıları (Ev içi ilgi, Yüksek Beklentiler, ve Etkinliklere Katılım, Çevresel ilgi ve Yüksek Beklentiler, Okul içi ve Çevresel Etkinliklere Katılım, Arkadaş ilişkilerinde ilgi ve Yüksek Beklentiler) sağlamlığı yordamada anlamlı bulunurken; Benlik Saygısı ve dışsal faktörlerden ikisi (Okul içi ilgi ve Yüksek Beklentiler ile Okula Bağlılık) toplam sağlamlık puanlarını anlamlı düzeyde yordamamaktadır. Kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı yapılan regresyon analizisonuçları, yordayıcı değişkenlerin kızların sağlamlık puanlarındaki varyansın % 69'unu, erkek öğrencilerin puanlarındaki varyansın ise % 70'ini açıkladığını göstermi?tir. Erkek öğrencilerde içsel sağlamlığı beş değişken yordarken, kızlarda içsel sağlamlığı yordayan değişken sayısı üçtür.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out the role of self-esteem, hope and external factors in predicting resilience of students in Regional Boarding Elementary Schools. The sample was 391 students in 6. 7. and 8. grades of Regional Boarding Elementary Schools in Ankara. A demographic data form developed by the researcher, California Resilience and Youth Development Module (CDE, WestEd, 2001; Gizir, 2004), Rosenberg Self-esteem Scale (Çuhadaroğlu, 1985; Rosenberg, 1965), and Children?s Hope Scale (Kemer & Atik, 2006; Synder et al., 1997) were used to collect data. Multiple regression analysis for the total sample results revealed that predictor variables explained 69 % of the variance. According to results Hope, and some external assets (Home Caring Relationships, High Expectations, and Meaningful Participation, Community Caring Relationships and High Expectations; School and Community Meaningful Participation; Peer Caring Relationships and High Expectations) were important predictors of resilience. However, Self-Esteem and two external assets (School Caring Relationships and High Expectations; and School Connectedness) did not contribute to internal assets of resilience scores. Furthermore, findings showed differences between boys and girls in terms of the predictor variables of resilience. Regression analyses indicated that the model with eight predictors explained 69 % of the total variance among females and % 70 for males. On the other hand, male students possessed five protective factors predicting resilience, whereas females had three.