Dini tecrübede güvenirlilik ölçütleri
Criteria of authenticity at religious experience
- Tez No: 217899
- Danışmanlar: PROF.DR. CAFER SADIK YARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dini tecrübe, güvenirlilik ölçütleri, safdillik ilkesi, elestirisellik ilkesi, Religious experience, criteria of authenticity, principle of credulity, principle of criticality
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dini Tecrübede Güvenirlilik Ölçütleri? isimli bu çalısma, yasanan dini tecrübeleri din dısı tecrübelerden ayırmamıza yardımcı olacak bir takım ölçütleri ihtiva etmektedir. Tezin amacı, çogu kez sahtekarların aldatmacaları, hasta kisilerin hastalık halleri ya da medyum ve kahin gibi kisilerin yasadıgı din dısı tecrübelerle karıstırılan dini tecrübeleri bir takım ölçütlendirmelerden geçirerek, onun güvenirliligini arttırmaktır. Tez girisle beraber üç bölümden olusmaktadır. Giris bölümü, konunun anlasılmasını saglayacak kavramsal bilgiler ve bu konudaki arastırmaların tarihçesi ile tezde çözümlenmesi beklenen sorunu anlatan iki alt baslıktan olusmaktadır. Birinci bölümde, dini tecrübe ve dini tecrübeyle karıstırılan din dısı tecrübeler ele alınmıstır. Sadık rüya, ilham, keramet gibi yasanan dini tecrübelerin en bilinenleri birkaç baslık altında anlatılarak, bunun ardından dini tecrübelerle karıstırılan medyumluk, sihir, hastalık halleri gibi din dısı tecrübelerin en sık rastlananlarına yer verilmistir. Çalısmanın asıl konusunu olusturan ikinci ve üçüncü bölümlerde güvenirlilik ölçütlendirmeleri anlatılmıstır. kinci bölümde söz konusu güvenirlilik ölçütlerinden dini ve ahlaki olmak üzere iki tanesine yer verilmis, bu iki maddenin de bu baglamda alt baslıkları olusturularak konu çesitli yönleriyle incelenmistir. Üçüncü ve son bölümde ise, dini tecrübenin güvenirliligin bilimsel ve felsefi ölçütleri ortaya konmaya ve bunun için de yine çesitli alt baslıklarla konu anlatılmaya çalısılmıstır. Bu baglamda Swinbune'nin ortaya koydugu ?safdillik ilkesi? ve ?tanıklık ilkesi? ile Cafer Sadık Yaran'ın yeni bir yaklasım sunan ?elestireilik ilkesi? ele alınmıstır. Sonuç olarak, bu çalısma belirli ölçütlendirmelerle dini tecrübeyi digerlerinden ayırmaya yardımcı olmayı, böylece de konunun istismara meydan verebilecek birçok yönüne açıklık getirerek bu açıgı kapatmaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study named ?Criteria of Authenticity at Religious Experience? includes a set of criterions which are useful for separating religious experiences from unreligious experiences. The aim of the thesis is to upgrade the authenticity of religious experiences which are generally confused with nonreligious experiences, such as manias of some patients and dishonests or experiences of mediums and diviners, by applying them some criteria. Thesis is consists of an introduction and three chapters. Introduction includes conceptual information which provides to understand the subject better, brief historical account of other research, and two subheadings which explain the problem expected to be solved at the thesis. At the first chapter, religious experiences and unreligious experiences which are confused with the former are discussed. Some well-known religious experiences such as true-dream, inspiration, and miracle are explained under a number of titles, and then those unreligious experiences which mentieoned before are told. At the second and third chapters which include the actual subject of thesis criteria of authenticity is discussed. At the second chapter it is dwelled on two of these criteria as religious and moral, and is investigated with various directions under subheadings. At the third ?and the last- chapter, for the authenticity of religious experience, it is tried to exhibit some scientific and philosophical criteria, and to do this, the subject is investigated also under various subtitles. In this case, ?principle of credulity? and ?principle of evidence? which are produced by Swinburne and Cafer Sadık Yaran?s approach of ?principle of criticality? which offers a new perspective are discussed. Consequently, purpose of this study is to separate religious experiences from others by specific criteria; in this way, to help preventing from exploitation by explaining lots of cloudiness of this subject.